Радев за свалянето на ветото за РСМ: Вчера народните представители гласуваха празен чек

25 Юни 2022 18:26

Що се касае до гаранцията за културно-историческото наследство, учебниците, езика на омразата, които се защитават именно в този двустранен протокол (двустранен протокол за вдигането на ветото от България, б. р.), вчера народните представители гласуваха празен чек за нещо, с което мнозина от тях така и не успяха да се запознаят, което категорично не предоставя необходичите механизми и срокове и критерии за защите и което ще остави следващите български правителства в смешното положение да водят безплодни спорове с македонците.

Това каза в коментар за дадения от Народното събрание мандат на правителството да одобри предложението на Френското председателство за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Държавният глава подчерта, че то съдържа голяма част от българските искания, "но можеше да бъде много по-успешно като цяло, вкл. българо-македонския протокол, ако нашите политици имаха много по-голямо внимание към целия този процес и ако дипломатите от Външно министерство не разчитаха само на президентската институция и не пилееха много време и енергия в опита си да вкарат разнопосочната политика на министър-председателя в някакви приемливи рамки".

 

Знаете, че отдавна настоявам македонските българи да бъдат вписани в Конституцията. Факт е, че това бе прието от френското председателство, но е парадоксално, че беше по-лесно да бъдат убедени френския президент и европейските лидери, отколкото българският министър председател, чийто кабинет не пое дори отговорност за действията си и не остави достатъчно време, така че институциите и обществото да се запознаят с казуса, посочи Радев.

Той направи и някои уточнения по Консултативния съвет за национална сигурност за Македония:

За КСНС държа да стане ясно, че това е закрито заседание и аз наистина държа всеки участник да има свободата да отстоява своите позиции, но мога само да споделя, че вие чакахте долу 5 часа, в които категорично отстоявах македонските българи да се впишат в Коституцията и това да бъде задължително условие за начало на преговорите. Министър председателят Петков, неговите министри и всички участващи партии, с изключение на ИТН отхвърлиха това предложение и го приеха, едва когато то дойде чрез президента Макрон", заяви президентът.

В коментар за интервюто на премиера Кирил Петков пред "Гардиън" той заяви:

 

Интервюто е много показателно. Първо, премиерът лично призна, че България изнася оръжия за Украйна и в своето желание да уцели мен, той злепостави госпожа Нинова, която оглявава комисията за издаване на разрешителни за това оръжие.

Държавният глава посети авиобаза Граф Игнатиево, където хиляди любители на военната авиация от цялата страна наблюдават авиошоу по повод 110-та годишнина от първия боен полет на българската бойна авиация и 85 години от връчването на бойните знамена на авиационните подразделения.

Main Menu