Разбиха канал за трафик на нелегални мигранти

20 Сеп 2022 18:39

12 души са задържани за трафик на мигранти на територията на Пловдив, Харманли, Средец, Бургас и Хасково, съобщи днесзаместник-апелативният прокурор Румен Попов. Край град Средец са задържани 22-ма мигранти, които са ползвали канала на трафикантите. Сред задържаните трафиканти е 30-годишен сириец, за когото се счита, че е организаторът на канала.

Той е живял в Пловдив и работи в голямо местно дружество. Сириецът е с право на пребиваване в страната. Има събрани доказателства, които сочат сириеца за организатор и на канала за мигранти, при които загинаха двамата бургаски полицаи.

Каналджията е имал връзка с двама души от Истанбул, които набирали мигранти по групи. Когато се съберат повече, те се свързват със сириеца, в Пловдив, а той от своя страна с хора от Харманли, Средец и Хасково, които му осигурявали автомобили и шофьори.

Сириецът имал задачата да организира транспорта им през България. За услугата те плащали по 3000 евро на човек, превеждани по банкова сметка. Организаторът разпределял парите по долните звена за транспорт и логистика.

За 12-те задържани се събират доказателства, че са част от организирана престъпна група за трафик на мигранти през страната ни

Main Menu