Печат на тази страница

С празник децата от ДГ „Майчина грижа“ отбелязаха Европейската седмица на мобилността

18 Сеп 2020 14:33

 

С тържество и забавни игри децата от ДГ „Майчина грижа“ отбелязаха Европейската седмица на мобилността. Гости на събитието бяха кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и заместниците му Тошо Пашов, Фиданка Кацарева, Гергана Златкова и Октай Чалъшкан.

Чрез песни и стихове малчуганите си припомниха правилата за безопасност на пътя, а на макет на кръстовище в двора на градината показаха как реагират участниците в движението при различните цветове на светофара. На затворения за автомобили участък от улица „Христо Г. Данов“ те рисуваха на асфалт, раздаваха информационни брошури на минувачите и с интерес се включиха в беседите с представители на Природонаучния музей и на ЕВН за опазването на природата, електромобилите и чистите технологии.

Най-голямо удоволствие на децата обаче достави карането на колела, ролери и тротинетки. Кметът Георги Стаменов поздрави малките велосипедисти за познанията им по безопасност на движение и им пожела безопасно и безаварийно каране през цялата година.

По-късно той награди с грамоти учениците от ОУ „Княз Александър I“, които също отбелязаха Европейската седмица на мобилността със забавно състезание, организирано със съдействието на Спортен клуб по ориентиране – Пловдив.
Европейската седмица на мобилността се провежда всяка година от 16 до 22 септември и в нея се включват хиляди европейски градове. Темата на кампанията за 2020 година е „Чиста мобилност за всички“ с мото „Избери как да се придвижиш!“ за популяризиране на множеството позитиви за хората и за околната среда от използването на различни начини за придвижване, водещи до намаляване на въглеродните емисии, замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътно-транспортните произшествия и здравословните проблеми. Общата цел е Европа да стане въглеродно неутрален континент.

Main Menu