Печат на тази страница

Поставиха възпоминателна скулптура на Йосиф Шнитер

14 Ян 2021 10:50

 

Възпоминателна стела на първия главен архитект на Пловдив Йосиф Шнитер бе поставена до гроба му на Централни гробища. Тя е дело на пловдивския скулптор Цвятко Сиромашки и се нарича „Пламъкът на Шнитер“.
Скулптурата e изработена по инициатива на дарители от група „Позитивните“ и с подкрепата на район „Централен“.
Представлява образа на Йосиф Шнитер, изваян от бронз с 3 свещника, които символизират трите храма, чийто създател е той – пловдивските „Св. Георги“ и „Св. св. Кирил и Методий“ и „Св. Неделя“ в Батак. Ликът на автора на първия градоустройствен план на Пловдив е върху гранитна плоча, на която е гравиран запазеният знак на Йосиф Вацлав Шнитер.
Йосиф Шнитер е роден през 1852 г. Той е една от значимите фигури в историята на Пловдив, приел интересите на града за лична кауза. След като завършва Политехническия университет във Виена, отива в Русия и участва в Руско-турската война. При битката за Плевен е ранен и е награден със сабя от генерал Тотлебен за проявения героизъм на фронта.
През 1914 г. аварира главният водопровод на Пловдив и заплашва да наводни града. Йосиф Шнитер лично ръководи реконструкцията и прекарва в ледените води три денонощия. Вследствие на това той се разболява от тежка пневмония и си отива от този свят едва на 62 години. За 36-те си години, през които е главен архитект на Пловдив, оставя огромно архитектурно наследство.

 

Main Menu