За 2-ра поредна година връчиха наградите в конкурса за парково изкуство „Люсиен Шевалас“

22 Окт 2021 15:11

 

За втора поредна година бяха връчени наградите на победителите за реализиран проект с принос към екологията и обогатяване на зелената система в конкурса „Люсиен Шевалас“, който се проведе под егидата на заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов и кмета на район „Централен“ Георги Стаменов.
Тържествената церемония се състоя пред паметника на швейцарско-българския архитект в Цар Симеоновата градина в деня, когато се навършват 100 г. от кончината му - 22 октомври.
Конкурсът отличи участници в две категории – за фирми/ландшафтни архитекти, изработили проект за паркоустройство и благоустройство в Пловдив, и за граждани, които по своя инициатива са облагородили зелените площи около домовете си.
Голямата награда в първата категория - скулптура на Люсиен Шевалас сред композиция от растителни видове, изработена от Цвятко Сиромашки, получи ландшафтен архитект Мирела Димитрова-Дуйар за озеленяването на площадното пространство около Епископската базилика на Филипопол. Призът й бе връчен от зам.-кмета по култура Пламен Панов.
„Щастлив съм, че продължаваме една традиция, възродена по инициатива на кмета на район „Централен“ г-н Георги Стаменов, която популяризира личността и заслугите на Люсиен Шевалас. Ще продължим да подкрепяме тази инициатива, защото ако Люсиен Шевалас е министър на цветята, нека всички ние бъдем посланици на неговото дело. Нека Пловдив да става по-зелен и по-красив“, заяви зам.-кметът Пламен Панов.
Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов награди победителя във втората категория – Илия Андонов, който отглежда над 300 рози, вишни, магнолии, чинари, туя и индийски люляк в 3 градинки на улиците „Месемврия“ и „Славянска“. Той получи градинарски инструменти, посадъчен материал и плакет на район „Централен“.
„Благодаря на всички участници, които допринасят за по-зелена и красива градска среда. Възхищавам се на прекрасните проекти на ланшафтните архитекти, изпълнени с професионализъм и знания. За мен обаче особено значение имат труда и усърдието на нашите съграждани – хората, които отделят от собственото си време, енергия и средства, за да сътворят зелени и цветни пространства около домовете си. Смятам, че ако почерпим пример от тях, наистина нашият град ще е най-доброто място за живеене. Благодаря от сърце за неуморните усилия на всички Вас“, обърна се към присъстващите кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.
Останалите участници получиха грамоти и посадъчен материал от ОП “Градини и паркове“, връчени от зам.-директора на общинското предприятие Николай Чунчуков.

Main Menu