Народни ритми завладяха сцената на „Рибница”

10 Окт 2020 12:31

 

В работилница „Занаяти“ малчуганите изработиха триизмерни керамични фигури. Изделията представляваха животни с буква, като всяко дете можеше да избере първата от своето име. За направата на фигурите бяха използвани различни детайли, орнаменти, акрилни бои, брокати, златни и сребърни контури.

В друга работилница децата рисуваха на свободна тематика.Единственото, към което трябваше да се придържат, бе да включат елемент „червено”.С този цвят те изобразихa цветя, дъга, кораб и багрите на есента.

В работилница „Театър” част от малчуганите описваха с жестове думи, съдържащи „червено”.Останалите отгатваха бързо загадките.

„Събрали сме се тук, в парк „Рибница”, за да се насладим на хубава българска музика, съхранила своите корени през вековете.Магията на народните танци се крие в пъстротата и многообразието им.Важно е да подкрепяме народното творчество и да запазим българските фолклорни традиции живи”, обърна се към присъстващите кметът на „Северен” Стоян Алексиев на старта на последния от програмата фолклорен концерт.

В третата вечер от Седмица на изкуствата на сцената излязоха един по един трите ансамбъла- Школа за народни танци „Луди млади” при НЧ „Проф.Кирил Дженев-2018”, Фолклорен ансамбъл „Седенчица” и Фолклорен ансамбъл „Тракия”.Всеки от тях представи специално подбрана програма, която прерасна във вълнуващ спектакъл за публиката.Зрителите останаха очаровани от прекрасните фолклорни изпълнения на трите състава.Младата певица Василена Караманлиева, участник в „Гласът на България”, също заслужи бурни аплодисменти.

Школа за народни танци „Луди Млади” е създадена през 2009 година, първоначално като клуб за народни хорȧ, а в последствие са формирани и детски и младежки танцови състави към нея. През 2018 година с подкрепата на танцьорите от школата е създадено Народно Читалище „Проф. Кирил Дженев-2018“. Към момента в школата танцуват над 300 човека, а към Читалището има създадени различни школи по изкуства и науки (рисуване, везба, математика, балет, поп и джаз пеене, пиано и др.).През годините, танцовите състави към школата по народни танци взимат участие в множество концерти и фестивали както в страната, така и в чужбина:Македония, Гърция, Италия, Испания, Черна гора, Палестина, Израел и др.

Представителен танцов ансамбъл „Седенчица“ е създаден на 01.10.2012г. в гр. Пловдив. Ръководители на състава са Нели Карабахчиева и Иван Иванов.. В него танцуват над 50 човека-любители, които са професионалисти в различни направления, но ги обединява любовта към българските народни танци. За изминалите осем години танцьорите изнасят концерти в: Германия, Гърция, Чехия, Косово, Черна гора, Сърбия и Полша. Ансамбъл „Седенчица“ е носител на десетки награди, отличия, дипломи, грамоти и медали от различни фестивали, конкурси, събития и празници. В репертоара на групата влизат произведения на класиците на българската народна хореография: проф. Кирил Дженев, Маргарита Дикова, Кирил Харалампиев и Иван Тодоров, също така са създадени пет нови танца, които са дело на хореографите Нели Карабахчиева и Иван Иванов. Ансамбъл „Седенчица“ целогодишно отваря врати за всички, които желаят да се потопят в магията на българския фолклор.

Фолклорен ансамбъл „Тракия“ гр. Пловдив е създаден през 1974г. Творческият облик на „Тракия“ е създаден от проф. Кирил Дженев и се развива през годините с помощта на най-големите автори в областта на фолклора. Съществен принос за този неувяхващ творчески заряд винаги са имали и изпълнителите. Вече 45 години „Тракия“ е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди. Спектаклите на Ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области. Досега са изнесени хиляди концерти във всички краища на България и повече от 60 страни по света. Ансамбъл „Тракия“ е емблема за град Пловдив и уникално Българско постижение за световната сценична култура.Главен художествен ръководител на ансамбъла е проф. д-р Даниела Дженева, диригент на хора: Цонка Димитрова, диригент на оркестъра: Николай Паскалев, хореограф: Катя Личева и гл. балетмайстор: Георги Карабахчиев.

Main Menu