Печат на тази страница

Фолклорни песни, танци, клоун и жонгльор зарадваха децата в парк „Рибница“

25 Окт 2020 11:33

 

 

Цветен детски празник под надслов „Всички в парка“ се проведе вчера в „Рибница“ в район „Северен“.

Тържеството бе открито с изпълнението на младия талант Ива Димова „Пиринско цвете“. Народната певица е участвала в редица фолклорни фестивали досега, като тази година 13-годишното момиче е сбъднало мечтата си да пее на голямата сцена на Международния фестивал Пирин Фолк Сандански 2020.

Последваха няколко танца, представени от различните възрастови групи на ансамбъл „Дилянка“. Младежите изпълниха „Средногорска сюита“. Най-малките зарадваха зрителите с „Изгуби си Веселинка коланчето“ и „Бързай, бързай“. Децата от средната възрастова група изпълниха танца „Звънчета“, като в края на представлението се включиха всички малки и по-големи артисти.

„Отново се събрахме в нашия красив парк „Рибница“, за да се насладим на прекрасните сценични изяви на ансамбъл „Дилянка“.Считам, че талантливите деца и младежи на Пловдив трябва да бъдат поощрявани и да им се даде възможност да покажат своите умения и заложби пред публиката“, каза кметът на „Северен“ Стоян Алексиев.

Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка” е създаден през 1992 г. в тогавашния Младежки дом „Спектър” Пловдив от хореографа Мария Кьосева. Тя започва репетиции с първата група от тридесет деца. През годините ФТА „Дилянка” покорява сърцата на публиката и се разраства, като в днешни дни в него има 120 изпълнители, разделени в три възрастови групи. В репертоара на Ансамбъла са включени танци от всички фолклорни области на България, както и тематични и стилизирани танци. През годините съставът взема дейно участие както в културния живот на Пловдив, така и на международни конкурси и фестивали. Всяко лято младите танцьори тръгват на турне, като досега са обиколили дестинации като Чехия, Полша, Гърция, Белгия, Франция, Италия, Кипър, Хърватска Република, Македония и други. През 2022 г. ансамбълът ще празнува 30-годишнина от създаването си.

Празникът продължи със забавни игри с клоуна Кени, които създадоха много емоции на децата.За доброто настроение на малчуганите допринесе и атрактивният жонгльор Тишо, който изпълни интересни номера.Кулминацията на детското тържество бе най-чаканият миг-томбола с много награди, в която късметлиите се поздравиха с нови придобивки.

Main Menu