Прокуратурата започва мащабна проверка на „Руски пазар“

19 Апр 2021 10:58

 

С разпореждане на Окръжна прокуратура – Пловдив, по реда на надзора за законност, бе възложено на директора на ОД на МВР - Пловдив, на директорите на ТД на НАП - Пловдив, ОДБХ - гр. Пловдив и РИОСВ - Пловдив да извършат съвместна проверка, при  която:

Да се установи какъв е статута на обособилото се като тържище място на територията на гр. Пловдив, популярно с наименованието „Руски пазар“ - функционира ли като регламентиран пазар, от кого се стопанисва, отдавани ли са на място под наем терени и/или павилиони /сергии/ за извършване на търговска дейност, от кого.

Извършва ли се в самото тържище и/или в райони в непосредствена близост търговска дейност по продажба на храни, напитки и други стоки, при какви условия и от кого.
Ако се установи извършване на търговска дейност по смисъла на предходната точка, декларират ли се приходи от нея по надлежния ред.

Извършва ли се търговска дейност със защитени видове птици и от кого.

Извършват ли се в района дейности по нерегламентирано горене на отпадъци и от кого.

В изпълнение на част от така поставените задачи на 18.04.2021 г. са проверени 21 търговски обекти на територията на тържището. Започнати са 2 досъдебни производства по чл.172б от НК - за нерегламентирано използване на търговска марка, като са задържани 2 лица. Иззети са около 260 артикула, носещи чужди търговски марки.

От Областна дирекция по безопасност на храните са съставени 4 констативни протокола, 1 акт за установяване на административно нарушение и 1 разпореждане за унищожаване, като е иззета около 100 кг прясна риба, без документи за произход. Съставени са и 4 акта за установяване на административни нарушения, касаещи продажба на живи животни. От РИОСВ са съставени 3 акта за установяване на административни нарушения за продажба на пойни птици. От страна на Фискален контрол при НАП са съставени 2 констативни протокола и 1 обект е запечатан за неиздаване на касов бон. От 3-то РУ при ОД на МВР - Пловдив е издаден 1 акт за установяване на административно нарушение по Закона за българските лични документи.

При проверката, Общински инспекторат ще издаде предписание на кмета на район Северен за почистване на нерегламентирано сметище и нерегламентиран пазар.
Срокът за приключване на проверката по всички пунктове е едномесечен, като на проверяващите органи е указано във всички случаи на констатирани в хода й престъпления и/или административни нарушения, незабавно да се пристъпи към тяхното разследване и документиране.

Main Menu