Етническите общности в Пловдив създадоха Градина на толерантността в район „Северен“

16 Ное 2021 15:50

 

 

Етническите общности в Пловдив- руснаци, евреи, арменци, италианци, турци и българи създадоха нова Градина на толерантността .Четвъртата такава бе направена в район „Северен“. В зелената площ между ул. “Ян Хус” и бул. „Васил Априлов“ бяха засадени 7 дървета от вида лейландски кипарис. Всяка народност посади по една фиданка, а живот на седмата бе даден съвместно от всички присъстващи общности.

В инициативата се включиха председателят на Фондация „Заедно“ Лалка Златанова (българска общност) и представителите на останалите общности във фондацията- Хрипсиме Нурикян (арменска общност), Давиде Кристиано (италианска общност), Ахмед Пехливан (турска общност), Олга Атанасова (руска общност), председателят на ОЕ „Шалом“ Светлозар Калев (еврейска общност), Кристиян Ангелов-председател на младежката организация на ОЕ „Шалом“ (еврейска общност), както и младежи от различните общности.Участваха още служители на общинската администрация на район „Северен“ и представители на ОП „Градини и паркове“.

Гост и активен участник в инициативата бе и заместник-кметът на „Северен“ инж. Илиян Козарев.Той пожела да се запазят и в бъдеще традициите Пловдив да бъде прекрасно място за съжителство и толерантност между отделните общности в града.

Инициативата на фондация „Заедно“ се осъществи съвместно с младежката организация на ОЕ „Шалом“ в града под тепетата и със съдействието на кметството на район „Северен“.От 2018 г., всяка година на Международния ден на толерантността- 16 ноември общностите засаждат по 7 дървета в различните райони на Пловдив. Етно градини има вече в районите „Централен“, „Тракия“ и „Източен“.

Градините на толерантността в Пловдив се създават като послание за мир и разбирателство между представителите на етнически и религиозни общности в града на тепетата.

Main Menu