Откриха Народен събор 2022 , още два дни български фолклор и традиции в „Лаута“

04 Юни 2022 10:56

 

„Бъдещето на един народ се определя и от това как той съхранява традициите си, убеден съм, че ни чака светло бъдеще“ – с тези думи кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров даде официалното начало на Народен събор 2022. Пловдивският парк „Лаута“ за седма година посреща това мащабно събитие. На сцената за откриването на събитието бяха председателят на Общинския съвет Александър Държиков, началникът на Охранителна полиция комисар Костадин Костов, организаторите Петя и Димитър Михови.
„Преди 7 години повярвехме в Димитър Михов и неговото семейство и успяхме да направим традиция това всенародно веселие. Благодаря за подкрепата и усилията на Община Пловдив, на всички общински предприятия и на полицията за това, че за поредна година са до нас и осигуряват безопасността ни“ – каза още кметът на „Тракия“ Костадин Димитров. Той призова посетителите да паркират на определените места и се извини на съседите за неудобството.
От своя страна председателят на Общинския съвет Александър Държиков поздрави организаторите и партньорите на събитието за това, че успяват да надградят всяко следващо издание и да го превърнат в желано празненство на българските традиции и фолклор. Той изрази увереност в успеха на благородната мисия да съхраняваме, показваме и предаваме на следващите поколения българската традиция и фолклор.
Веднага след официалното откриване гостите на фестивала аплодираха концерт на ансамбъл „Тракия“.
Народният събор продължава днес и утре – 4-ти и 5-ти юни 2022 г., с богата програма с участието на над 4000 изпълнители на всички сцени в парк „Лаута“. В нея са включени концерти на Гласът на България Петя Панева, Виевската група, Райко Кирилов, Калина и Невена, ансамбъл „Дилянка“, гайдарски състав „Орфей“, „Големите гайди“, хоротека, работилницина открито, уроци по нарадни танци и музикални инструменти и много други.
Организаторите призовават посетителите да паркират в определените за това зони - най-дясната лента на участък от бул. „Санкт Петербург“. Органите на реда ще извършват постоянен контрол за спазване на ограниченията за скорост и на обществения ред.

Main Menu