Печат на тази страница

Кметът на Южен и председателят на ОбС на водосвет в МБАЛ "Свети Пантелеймон"

27 Юли 2020 13:58

„Община Пловдив подсигурява с всичко необходимо болниците по отношение на предпазни средства и дезинфектанти за превенция от COVID 19. В Пловдив и региона има малки огнища на заболяването. Това е вирус, с който трябва да се преборим, още повече че сериозно е влиянието му върху икономиката“, сподели директор дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов по време на тържествения водосвет, с който беше отбелязан празника на МБАЛ „Свети Пантелеймон“.
Събралите се лекари си пожелаха здраве на себе си и пациентите. Председателят на Общинския съвет Александър Държиков, кметът на Южен Костадин Язов и общинският съветник Иван Вичков уважиха събитието.
Взети са всички необходими мерки, раздадени са лични предпазни средства и дезинфектанти. В болницата няма заразени с COVID 19 пациенти или лекари. След края на извънредното положение приемът е възстановен на 100%, но все още хората се въздържат да посещават болницата. Това обясни управителят на здравното заведение д-р Константин Сапунджиев. Няма и 50 % заетост на леглата в сравнение с периода преди извънредното положение, между 20 и 30% са намалени възнагражденията на работещите в МБАЛ „Свети Пантелеймон“ заради епидемията от коронавирус, допълни той.
По думите на д-р Калин Калинов общинският и областният кризисен щаб работят в синхрон и спазват инструкциите от Националния кризисен щаб, което даде възможност да няма рязко покачване на заболеваемостта.
Той подчерта, че обезпечеността на болницата откъм апаратура и лекари е доста добра, а екип на МБАЛ „Свети Пантелеймон“ е командирован в УМАБЛ „Свети Георги“, за реална подкрепа за справяне с COVID 19.