Печат на тази страница

На държавния терен на бул. Никола Вапцаров ще се строи детска ясла и обекти за държавни служби

20 Ное 2020 11:15

 

 

 

Областна администрация започва процедура за построяването на Детска ясла върху държавния терен на бул. Никола Вапцаров в Пловдив. Това е единствения имот, собственост на администрацията, а решението е взето след анализ и доклад на назначената от областния управител Дани Каназирева специална комисия.

Решението е и на база, уважените от страна на община Пловдив жалби на граждани по предложения ПУП, относно параметрите и височината на застрояването, в следствие на което е намален процента на застрояване от 80% на 60% с 40% зеленина.

Припомняме, че първоначално имаше идея там да бъде построена административна сграда, в която да се прехвърлят всички държавни институции, но това на практика при сегашните условия не може да бъде направено.

Според комисията терена не бива да се продава, защото градът само ще загуби.

„Затова решихме за най-разумно, тъй като в момента не могат да се отделят средства за строителство, да учредим право на строеж като вместо цена, получим площ минимум 1200 кв. м. за детска ясла, прилежаща инфраструктура и обект с обществено предназначение с минимум 400 кв. м площ за настаняване на държавно ведомство, обясни Каназирева.

Тя допълни, че става въпрос за прехвърляне на двете дирекции Социално подпомагане, които в момента плащат наем в размер на 6 хиляди месечно.

По думите й първоначално идеята е била да бъде построена Детска градина, но поради намалените строителни параметри след жалбите на пловдивчани в района, единствено може да бъде издигната детска ясла.

В офертата са включени и други обекти с обществено предназначение, достъпни за населението и хора с увреждания, които ще останат държавна собственост и в тях могат да бъдат преместени други държавни структури, които сега плащат наеми на свободния пазар.

Стойността на всичко трябва да е в размер не по-малък от 2,5 милиона лева. Членовете на комисията са единодушни, че по този начин държавата печели много повече тъй като, ако се продаде терена, пазарната му стойност е 1,4 милиона лева. А при учредяване право на строеж печалбата за държавата е милион повече.

Детската ясла ще бъде дарена на община Пловдив с цел да се подпомогне район Южен, като най-гъсто населения район на града, и да се отговори на нуждата от детски заведения като цяло в Пловдив.

 

„Винаги в годините съм отстоявала позицията, че трябва да се спре масовата разпродажба на имоти и да започнем да придобиваме обекти с обществено значение и нужда. В договора, който е изготвен от моя екип, са сложени редица клаузи, които защитават държавния интерес. Предвиден е висок размер на депозит, които се задържа в процес на строителството, забрана за продажба до построяването на детската ясла и обектите с обществено предназначение, включително и банкова гаранция. С този вид договор искам да покажем, че и без да харчим пари като собственици на държавни и общински имоти, можем да възлагаме строителство и да решаваме обществено значими проблеми, какъвто е недостига на детски градини и ясли, коментира областният управител.

Main Menu