Южен грейва с по-икономично и умно LED осветление

24 Фев 2021 16:47

 

Кметът Здравко Димитров и министърът на енергетиката Теменужка Петкова подписаха договор за финансиране и изпълнение на проект „Въвеждане на енергоспестяващи мерки (ЕСМ) за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в район „Централен“ и район „Южен“. На официалната церемония присъстваха още кметът на район „Южен“ Костадин Язов и зам.-кметът на район „Централен“ Тошо Пашов.

„В рамките на този проект ще бъдат подменени 1900 осветителни тела с LED лампи с по-висока ефективност от настоящите. Новите тела ще спестяват годишно над 1 милион киловатчаса електроенергия и ще спомогнат за същественото намаляване на емисиите на въглероден диоксид“, съобщи кметът Здравко Димитров. По думите му ще бъде изградена и автоматизирана система за управление на уличното осветление.

Проектът цели изграждане и модернизиране на общинската система за изкуствено външно осветление в район „Централен“ (карето, заключено между бул. „Копривщица“, бул. „Марица-юг“, бул. „Руски“ и бул. „Христо Ботев“) и район „Южен“ (карето, заключено между ул. „Коматевско шосе“, ул. „Акад. Петър Динеков“, бул. „Македония“ и бул. „Никола Вапцаров“). Той е на обща стойност 1 127 000 лв. и се реализира с безвъзмездната помощ по програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2020 г. Община Пловдив е сред първите 20 общини, които защитиха проект по линия на тази програма.

„Поздравявам Община Пловдив за проекта, който е изготвен много добре. Чрез него ще се спести енергия и сериозен финансов ресурс, като тези пари могат да бъдат насочени към други приоритетни пера за живота на пловдивчани”, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя добави още, че поради големия интерес към процедурата, при последните обсъждания на Плана за възстановяване и устойчивост е взето решение в частта на плана "Зелена България" да бъде включен и проект за модернизация на улично осветление.
Предвиденият финансов ресурс за това е 352.3 млн. лв. Очаква се по тази линия да бъдат финансирани още около 200 общински проекта. Община Пловдив има готовност да кандидатства по него, веднага след като бъде отворена линията.

Main Menu