Печат на тази страница

Откриха учебната година в ОУ „Димитър Талев“

15 Сеп 2021 11:57

Кметът на Пловдив Здравко Димитров откри първия учебен ден в ОУ „Димитър Талев“ и поведе I „б“ към класната стая. Преди това 144 първолаци положиха клетва да вървят уверено по пътя на успеха, след като чуха химна на България и за първи път химна на своето училище.

„Бъдете здрави, усмихнати и не спирайте да учите, да мечтаете и да играете. Родители, направили сте правилния избор за училище. Имайте търпение, децата ви са в добри ръце. Колеги, вие наистина сте направили чудно място за тези деца. Вашата професия е благородна и не е лесна. Сейте семето на знанието, децата са прекрасни“, заяви в словото си кметът Здравко Димитров.

Преди това той се срещна с шестимата преподаватели на първи клас, които му разказаха какви са предизвикателства през новата учебна година и споделиха вълнението си от първия учебен ден. „С вашата работа Вие градите основите на бъдещето. Преподаването е мисия. Всеки човек има по един любим учител, когото цени и обича през целия си живот. Бъдете един от тях!“, пожела им кмета минути преди официалната церемония.

Директорката Ирина Чолакова благодари на Община Пловдив за навременната намеса и отпуснатите средства за ремонт на покрива на училището. Тя представи пред кмета и проект за обновяване на спортната площадка и изграждане на атлетическа писта, около училището, на която децата да тренират. С готовия проект училището ще кандидатства по различни проекти, за да може да го реализира в пълен обем.

Поздрав за началото на учебната година отправи и зам.-кметът на район „Южен“ Атанаска Тунтова, която прочете и поздравителен адрес от кмета Костадин Язов.

ОУ „Димитър Талев“ е едно от най-големите в район „Южен“ и разполага с модерна и добре поддържана база. В него се обучават 960 деца в 39 паралелки от 100 преподаватели.

За пръв път училищния праг днес в Пловдив прекрачиха общо 3100 първокласници. В града учебната година започнаха над 33 000 ученици от I до XII клас и около 700 пет и шестгодишни деца, разпределени в подготвителните групи, прекрачиха прага на класните стаи. Започна учебната година и във всички 52 общински детски градини. В тях към момента са записани 10 940 деца. От тях най-малките, 3-годишните деца, са 2700.

Пълна готовност за първия учебен ден имат всички 52 общински училища. Сред тях са 4 начални, 21 основни, 2 обединени, 5 профилирани гимназии, 18 средни училища и 2 професионални гимназии.

До момента в общинските училища с начален етап на обучение (общо 46 начални, основни и средни училища) са записани над 3100 първокласници.

Тържествата за първия учебен ден за втора поредна година се провеждат в пандемична обстановка при спазване на противоепидемични мерки. Тържествената церемония бе само за първокласниците, а всички останали ученици започнаха училище по предварително изготвен график, съобразен с епидемиологичната обстановка.

Main Menu