ВМРО поиска здравните заведения да сключват договори със застраховател без разрешение на Общинския съвет

17 Авг 2018 14:05

 

Управителите на общински лечебни заведения да сключват застраховки сами, без санкцията на Общинския съвет. Това ще поискат съветниците от ВМРО Пловдив след фалита на кипърската компания „Олимпик“, където полици имат три ДКЦ-та, Комплексния онкологичен център и МБАЛ „Св. Мина“.

От партията питат общината и общинския съвет какво ще се случи след полунощ петък срещу събота, след като застраховките станат невалидни. Също и дали трябва да се свика извънредна сесия на местния парламент.

 

 

Радио Пловдив Новини ДКЦ застрахователи МВРО "Олимпик"

 

Ето и пълния текст на питането до кмета Иван Тотев:

До г-н Иван Тотев
Кмет на Община Пловдив

 

П И Т А Н Е

От
Стефан Послийски – общински съветник от ППГОС „Патриотичен фронт“

Относно: Отнетия лиценз на Застрахователна компания (ЗК) „Олимпик“
Уважаеми г-н Тотев,
От съобщение на Комисията за финансов надзор става ясно че, на 10 август 2018 г. е назначен предварителен ликвидатор на Застрахователна компания (ЗК) „Олимпик“ от Надзорния орган върху застраховането на Република Кипър. По информация от надзорния орган на Република Кипър лицензът е отнет поради неплатежоспособност на дружеството.
С оглед на гореизложеното Ви отправям следното питане:
- Имате ли информация предприети ли са действия по ново застраховане на застрахованите общински здравни заведения в града? Ако са предприети какви са те?
- Колко са и кои здравните заведения, които са собственост на Община Пловдив и остават без застраховка?
- От Чл.10 (1) точка 24 от Наредба за реда за учредяване на търговски дружества и упражняване правата на собственост на Община Пловдив върху общинската част от капитала на търговските дружества става ясно, че Общински съвет Пловдив, като упражняващ правата на едноличен собственик на капитала в общинските еднолични дружества с ограничена отговорност има правомощия да одобрява избора на застраховател, преди сключване на договорите за задължително застраховане на имущество. В тази връзка какво се случва с останалите без застраховки заведения , след 18-ти Август когато няма да има действащи застраховки?
- Трябва ли да има извънредна сесия на Общински съвет Пловдив за получаване на разрешение за сключване на застраховка?
- Кой ще поеме отговорност, ако във времето в което не е сключена застраховка се случи щета в някое от здравните заведения (надявам се да не съм лош пророк и да не се стига до това)?
Очаквам да получа писмен отговор, който да бъде огласен в най-скоро време, понеже ситуацията налага спешни действия.

 

С уважение,
Стефан Послийски
общински съветник от ППГОС „Патриотичен фронт“

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu