СДС се притесни от срива на чуждестранни инвеститори: Управлението в момента буксува

29 Авг 2018 20:26

 

Съюзът на демократичните сили (СДС) е притеснен от влошаването на някои икономически показатели в държавата. Българската стопанска камара отчете огромен спад на чуждестранните инвестиции в България. Това пише в позиция на партията, изпратена до медиите.

Според СДС, на фона на тази статистика, сривът на Търговския регистър и невъзможността на правителството да се справи бързо с кризата, ще дадат още по-силни сигнали към потенциалните чуждестранни инвеститори да избягват България. От политическата формация посочват, че само за 10 години, след приемането ни в ЕС, вместо увеличаване на чуждестранните инвестиции, има обратна, много тревожна статистика. От СДС коментират също, че докато през 2007 г. преките чуждестранни инвестиции са възлизали на 98.6% от общите инвестиции, то за 2017 г. те са под 2 процента, а по данни на БНБ, за настоящото шестмесечие показателите са още по-лоши.Това показва трайна тенденция за спад.

Според СДС, тези тревожни сигнали за българската икономика са следствие на безбройните лицензионни, разрешителни, регистрационни и други режими, които пречат на развитието на бизнеса и плашат чуждестранните инвеститори. Техните притеснения идват и от проблемите в правосъдната система, незащитените търговски интереси, бруталния чиновнически рекет, липсата на правителствена стратегия и яснота какво се планира за следващите години в различните сектори.

"Тези факти ни карат да мислим, че се прави опит да се ограничат чуждестранните инвеститори, за да не са конкуренция на местни бизнесмени и компании, близки до отговорни фактори в държавата. СДС от години настоява за въвеждане на електронно правителство, за да се облекчи безкрайното губене на време на чуждестранните инвеститори и българските граждани и срещите им с всевластните чиновници. Но вместо електронно правителство, получихме срив на Търговския регистър. Вместо мълчаливо съгласие или обслужване на едно гише, имаме над 170 разрешителни за построяване на жилищна или бизнес сграда. Очевидно е, че управлението в момента буксува в сектор, който е мотора на една държава – икономиката", пишат от СДС.

 


От СДС са избрали за своя нова политическа цел европейски граждани с европейски доходи, но това няма как да се случи в период на недостатъчен икономически растеж, и затова призовава всички политически сили да погледнат с изключителна сериозност и чувство за отговорност на проблемите с чуждестранните инвестиции, защото те са показател за политическия и бизнес климат в една държава.

"Изнесените данни от БСК ни дават много тревожен сигнал, който не трябва да бъде подминат и неглижиран както от управляващите, така и от опозицията. Всички отговорни политически сили трябва да загърбят дребните скандали и евтините сензации и да се концентрират върху сериозните проблеми в държавата – един от тях е и този с чуждестранните инвестиции", допълват от СДС.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu