БСП е против сделката на Георги Гергов за Дупката във Варна

05 Окт 2018 17:09

 

Категорично се разграничаваме от сделката, сключена между ГЕРБ и Георги Гергов. Общинските съветници на БСП във Варна не подкрепиха решението - общината да придобие за 43 млн. лв. терен, собственост на дружество на Гергов. Това заявиха от пресцентъра на БСП.

Всички общински съветници на ГЕРБ и техните сателити гласуваха “за”. Тази сделка е поредната, която предизвиква съмнение за скритата обвързаност на политиката с бизнеса, съществувала в годините на прехода. Искаме да сложим край на този модел, обявиха от „Позитано“ 20.

С мнозинство от 28 гласа Общинският съвет във Варна прие решение да откупи историческата „Дупка“ в центъра на града от досегашния ѝ собственик Георги Гергов.

Цената на сделката е 43 млн. лева.

Главният архитект на града Виктор Бузев заяви, че съветниците са взели правилното решение, тъй като: „"Дупката" е безценно място в центъра на града!"

С решението си днес съветниците дадоха съгласие Община Варна да придобие 100% от акциите на дружеството "Централен универсален магазин“, което е собственик на 2,9 дка от терена в центъра на Варна.

 

И днес в пленарна зала, както и при обсъждането в комисиите, прозвучаха мнения, че оценката многократно надвишава реалната стойност на активите. „И мен ме смущава високата цена, но не бих се примирил, ако пропуснем шанса да си възстановим откраднатия имот, заяви зам.-председателят на общинския съвет д-р Янко Станев. За Търговски дом АД съм съден по 3 дела, всяко от които е продължило 3 г., тъй като от тази трибуна точно в тази зала нарекох крадци хората, които осъществиха грабежа. Беше ми предоставен документ за незаконното обезсилване на общинските акции, за които един от акционерите е предложил цена от 11,2 млн. лв. Предал съм документа на всички възможни правоприлагащи служби, но нищо не последва от това.”

Станев призова колегите си да подкрепят решението и подчерта, че повече от цената го интересува каква е визията за това историческо място. „Не ми се иска там да се строи, не ми се мисли за идеята да има 750 паркоместа...”, каза още той.

Думите му бяха подкрепени от главния архитект на Варна Виктор Бузев, който очерта параметрите с уточнението, че това не е неговата визия. Според Подробния устройствен план на терена отреждането е за търговски дом при коефициент на интензивност 4 и плътност на застрояване между 60 и 80 процента. „Всичко това дава основание на всеки собственик-фантазьор да сътвори някаква аморфна форма на бетонно чудовище”, обобщи той. По думите му обаче мястото е безценно и затова е важно общинските съветници да имат контрол върху бъдещето му. Според него само така може да бъде защитена идентичността и културното наследство на Варна.

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu