БСП

29 години СДС! Честит празник на всички седесари!

07 Дек 2018 16:30

СДС отбелязва 29 години от създаването си. Съюзът на демократичните сили е учреден на 7 декември 1989 година от 10 партии и организации. Първият председател на СДС е Желю Желев, който по-късно става и първият ни демократично избран президент. Вторият и засега последен син президент е Петър Стоянов.

СДС е излъчил и трима премиери – Филип Димитров, Стефан Софиянски и Иван Костов. Именно по време на тяхното управление е подадена молбата за членство в НАТО, започват преговорите за приемане в ЕС, въвежда се валутният борд, а СДС се превръща в партия. Последният министър от СДС е Божидар Лукарски в кабинета „Борисов 2“.

СДС започна демократичната промяна в България и през тези 29 години СДС си остана символ на борбата за по-добър живот в България, за живот на достойни европейски граждани в свободна и стабилна европейска държава.

И макар сега СДС да е извънпарламентарна формация, амбициите на партията са за връщане в голямата политика. 

В Пловдив седесарите се събраха днес в хотел Одеон. На празника дойдоха знакови лица на СДС Пловдив от зората на демократичните промени - бивщият кмет Иван Чомаков, бившият областен управител Андон Андонов, бившият депутат и председател на СДС-Пловдив Петър Попов, Бившият председател на ОбС-Пловдив Страшимир Дочков, бившият шеф на МВР и председател на СДС доц. Йордан Бакалов, Здравко Зафиров, Чавдар Марев, бившият председател на СДС-Пловдив Веско Стойчев и други.

Тържеството протече под формата на дискусия, за мисията на дясното и неговото бъдеще. Гост беше политологът Димитър Аврамов, който задаваше дискусионни въпроси. Всички те обобщиха, че в този си формат българското дясно е обречено на изчезване. Всеобщото мнение бе, малките партии да се разпуснат и да се създаде една нова и модерна дясна партия, по примера на други европейски партии създадени по времето на прехода. Присъстващите си обещаха да работят и помагат това да се случи за благото на целия български народ.

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

Честит 29-ти Рожден ден на СДС! Честит празник на всички седесари, съидейници и демократи!

Днес нашата партия навлиза в третото десетилетие от своя път. Път, който изведе България до мястото, откъдето насилствено беше извадена по време на комунистическия режим. Място на демократичния дух, на свободния избор на личността, на ценностите и достиженията на демокрацията.

СДС се роди, за да изпълни мечтата на българските граждани за един достоен живот на европейци.

Хората със син пламък, които пълнеха площадите, ни дадоха сили да направим най-важните промени за България по времето на Прехода. На тези хора и на техните деца ние дължим още повече усилия, за да станем държавата, която всички искаме – с по-високи доходи, със справедлива съдебна система, с реформирани в полза на хората здравеопазване и образование, с преодоляване на демографската криза и създаване на условия за младите да се развиват в Родината ни!

СДС постигна много – изведе България за кратко време от тоталитарна към демократична система, от централно планирано към пазарно стопанство, от откритите листове до границата към пътуване без визи, от цензура и репресии към свобода на словото! След нас управляваха много партии и коалиции. И ние се надявахме те да надграждат по посока увеличаване на доходите и по-добър стандарт на живот. За съжаление, това не се случи.

СДС е партия, а не нечий проект. Ние имаме бъдеще, защото имаме идеи и опит. Затова, днес СДС поставя като своя нова и най-важна цел, българите да бъдат европейски граждани с европейски доходи. И ще продължаваме да търсим съмишленици, с които да работим заедно за осъществяването й!

Да си пожелаем да оправдаем надеждите на нашите избиратели и да се поздравим с успех на всички предстоящи избори !

 

Честит празник на всички демократи и хора, които ценят свободата!

Румен Христов,
Председател на Съюза на демократичните сили

Воля
ВМРО

Main Menu