Симеонов притеснен НС да не се напълни със силикон и ботокс

06 Мар 2019 15:52

И ДПС критикува държавния глава, че не атакувал истинските ограничения в изборните правила. Истинските ограничения в Изборния кодекс не са отчетени от президента и се надяваме да бъдат атакувани пред Конституционния съд, настоя лидерът Мустафа Карадайъ по време на дебатите за ветото на държавния глава за изборните правила.

Основният закон постановява, че българските граждани, където и да се намират, имат правата и задълженията по Конституция, подчерта той. Огромна част от българските граждани, които се намират в страни извън ЕС, са лишени от избирателни права. Ако парламентът създава законови пречки, ДПС иска президентът да изпълни своето конституционно задължение и да сезира Конституционния съд. ГЕРБ били длъжни да защитават спазването на конституционните разпоредби.

Валери Симеонов също критикува държавния глава. Президентът се опитва да внесе съмнение в изборите и това не е държавническо поведение, смята той. Преференциите носят някаква нова доза демокрация или мажоритарност, изтъкна той. Партията му обаче била против засилване на този процент на мажоритарност заради нивото на демократична избирателна култура. Огромен риск при прилагането на чисто мажоритарен вот е тези столове и банки в Народното събрание да се напълнят със силикони, с ботокси, с ритнитопковци и всякакви представители на подземния свят от различните области, общини, градове и села даже, притеснен е Симеонов.

Преди това депутатът Георги Марков разкритикува ветото на президента с констатацията, че той е обладан от машинното гласуване./news.bg

Main Menu