Печат на тази страница

Гласуваме на евроизборите в 191 секции в 64 страни

09 Май 2019 18:49

191 секции в 64 страни ще бъдат разкрити за предстоящите европейски избори, които ще се проведат на 26 май. Във Великобритания ще бъдат разкрити 24 секции, в Германия- 24, Испания – 16, Гърция – 13.
Това обяви Александър Андреев по време на редовния брифинг на Централната избирателна комисия, съобщава БГНЕС.

 

Техният брой е по-голям за разлика от евроизборите през 2014 г. Тогава секциите са били 179 в 35 държави като във Великобритания са били 25, в Германия – 10, от които в последствие са били намалени на 8, в Гърция секциите са били 11, а във Франция – 12.

 

Андреев уточни, че българите, които решат да пътуват в деня на изборите и не са подали заявление за гласуване в чужбина ще могат да упражнят своето право като попълнят на място заявление и декларират, че не са гласували на друго място.

Той даде информация за получените сигнали и жалби в ЦИК до момента.

 

„14 сигнала и 10 жалби са постъпили в ЦИК. Всички те са разгледани. 6 от сигналите са във връзка с провеждането на предизборната кампания. 25 са жалби са подадени срещу решения на ЦИК. В момента висящи са само две. Вчера имаше произнасяне и от страна на ВАС във връзка с жалбата на „Боец“ срещу нашето решение, в което сме отговорили, че е извършена проверка на всички кандидати, заявили желание да участват в предстоящия евровот. Има сигнали, които са във връзка с използването на знамето от една от политическите партии. Вчера постъпи сигнал, касаещ социологическите проучвания и позоваването им на тях“, обясни той и добави, че до края на деня ще се произнесат по сигнала на БСП, в който настояват премиерът Борисов да се оттегли, тъй като бил председател на предизборния щаб на коалицията.

Андреев обяви, че до момента 7 неправителствени организации са подали заявления за наблюдатели.

 

„5 от тях са регистрирани. Общият брой на заявените наблюдатели е 63-ма от различните 7 организации, като към момента са регистрирани 39. Подадени са искания и за регистрация за международни наблюдатели – Европейски младежки форум и парламентарната асамблея за черноморско икономическо сътрудничество“, уточни още той.

 

Говорителят на ЦИК Александър Андреев обяви, че днес ръководството на комисията се е срещнало с главния прокурор, вътрешния министър и ДАНС във връзка с осигуряването на сигурността и реда в деня на изборите и в деня за размисъл.

„В рамките на срещата беше декларирана готовността на всички органи да предприемат необходимите действия за осигуряването на сигурността и спокойствието в изборния ден, а също така и по отношение на киберсигурността и сигурността по пренасянето на книжата и машините в изборния ден“, заяви той.

 

Попитан какви мерки ще се предприемат, за да се гарантира киберсигурността, той подчерта, че са били обсъдени такива, но не пожела да влезе в конкретика. Андреев успокои като обясни, че атаките, които е имало преди са били по отношение на информация, качена на страницата им и увери, че такава атака няма да повлияе на резултатите защото отчитането им става ръчно и всички документи се подготвят в избирателните секции. Стана ясно още, че утре ръководството на ЦИК ще се срещне с президента Румен Радев и зам.-министър председателя Томислав Дончев.

 

Андреев припомни, че 11 май е крайният срок, до който хората с увреждания могат да заявят желание за подвижна избирателна кутия. Това е и последният ден за желаещите да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес. 11 май е последният срок, в който може да бъде издадено удостоверение за гласуване на друго място. До 15 май пък трябва да бъде инсталиран софтуерът за машинното гласуване.

Main Menu