Елена Йончева в Пловдив: Всяко българско дете заслужава достъп до качествено образование

18 Май 2019 21:06

„Всяко българско дете заслужава достъп до качествено образование”. Това заяви водачът на листата на „БСП за България” Елена Йончева на среща с граждани в Пловдив. Тя попита Европа ли е- когато 1,5 млн. живеят под прага на бедността, предимно възрастни и млади семейства, и когато голяма част от българските деца нямат достъп до образование. По думите й десетки училища са затворили врати и има населени места, където не е останало никакво училище.

„Имаме прекрасни учители и будни ученици, а в същото време за последните години 60% от българските деца илизат от училище функционално неграмотни. Не малка част от тях не могат да пишат и четат”, заяви Йончева. Тя обясни, че е въведена системата "парите следват ученика", направени са много учебници по един предмет и всичко това- с основна цел печелбарство, а не качественото образование. „Между първи и четвърти клас не може да се повтаря, защо? По този начин растат неграмотни хора”, каза още тя. Водачът на листата на левицата заяви, че в много фирми новопостъпващите служители трябва да държат изпит по български език. Тя подчерта, че в програмата на левицата е заложено- освен български, да се научат още два чужди езика; 20% от българите да могат да получат своето висше образование в България и чужбина; а обществените детските градини да са безплатни, както е в Европа. „Ако ние не сменим тази престъпна власт у нас и тази политика, колкото и да се борим в Европа, ще бъде много трудно. За това промяната започва на 26-ти май, с номер 18”, заяви Елена Йончева.

Сергей Станишев: Няма развитие без най-ценния капитал на една държава – нейния народ

„Евроизборите имат и силен национален характер. Сега е моментът, ако хората искат промяна, да дадат този знак на управляващите”, това заяви президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат Сергей Станишев. По думите му, ако БСП победи на изборите, ще може да каже: „Хората показаха, че искат промяна, време е да си ходите”. Според него другото измерение на проблема е, че няма как да обясним колко е добър ЕС на хората, които всеки ден се борят за елементарни неща. „Трябва да говорим за техните нужди – доходите, здравеопазването, образованието. Няма как да има развитие без най-ценния капитал на една държава – нейния народ”, категоричен бе той. По думите му без хората няма нито производство, нито икономически растеж. „Вярваме, че светът може да бъде справедлив, всеки човек да може да получи качествено образование, което да му даде работа и добри доходи, за да може да създаде семейство и да отгледа своите деца тук, в България’”, наблегна Сергей Станишев.

Момчил Неков: Политиките на ГЕРБ обричат българите на бедност

“Политиките и плановете на ГЕРБ обричат България и българите на бедност, дори в идните години”, заяви кандидатът за член на ЕП Момчил Неков. По думите му здравеопазването, социалните въпроси и образованието са най-големите провали на правителството. Затова той призова да се гласува на предстоящите избори, за да може след победата на левицата да се стигне до предсрочни избори и да започне да се работи за възстановяването на страната ни.

Тодор Стоилов: Наш основен ангажимент е- българите, завършили в чужбина, да се връщат у нас

"Наш основен ангажимент е да работим за това българите, които получават образованието си в чужбина, да се връщат у нас и да се реализират в България." Това зави кандидатът за евродепутат Тодор Стоилов. Той сподели, че именно това са препоръчали абитуриентите, посещаващи образователната инициатива "Образована младеж", която се реализира за осма година с неговата лична помощ и с подкрепата на депутатката Теодора Халачева. Той обясни, че двамата осигуряват за 20 абитуриенти безплатна петмесечна подготовка за матура по български език и литература.

На събитието присъстваха Кристиан Вигенин - секретар на ПГ на „БСП за България”, народните представители от региона Теодора Халачева, Георги Йорданов, Манол Генов, Георги Търновалийски, Веска Ненчевa и Димитър Георгиев, председателите на областния и общинския съвет на БСП Георги Гергов и Красимир Трифонов./Евроизбори 2019

Main Menu