Иван Кръстев: Работата в социалната сфера е кауза и БСП ще я отстоява активно и след 26-и май

20 Май 2019 17:41

”Работата в социалната сфера е кауза, не е професия, и БСП ще продължи да я отстоява активно и след 26-и май”.
Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на „БСП за България“ Иван Кръстев на среща с Национално представителните организации на и за хората с увреждания, които са членове на Националния съвет за хората с увреждания към Министерски съвет. „Мога да обещая, че независимо кой от нашата листа бъде избран да ни представлява в Европейския парламент, ние, българските социалисти, ще продължим да работим за това гласът на лявото, на социалното да бъде ясно чуван в Европа", каза Иван Кръстев. Той обясни, че това означава нашите проблеми да бъдат там на водещо място в дневния ред. Кръстев подчерта, че в своите политики БСП винаги и последователно е извеждала на водещо място социалното начало – солидарността, доходите, функционирането на социалните системи и на системите за социална закрила. "Смятаме, че развитието на държавата е неразривно свързано с поддържането на нормален баланс на обществено развитие. В момента ние сме в ситуация, в която ерозира не само държавността, не само правовия ред в страната, а ерозира общественото самосъзнание. Много често ни критикуват, че на водещи места в дебатите за предстоящите избори извеждаме въпроси, които са от вътрешно-политическия ред. Ние обаче разглеждаме вътрешните политики и европейските като едно неразривно цяло. Така трябва да бъде“, допълни кандидатът за евродепутат.

 

Иван Кръстев отбеляза, че в кампанията за евроизборите кандидатите от листата на „БСП за България“ наблягат основно на въпроси като доходи и преодоляване на социалните неравенства. „За съжаление, огромна част от хората с увреждания в държавата са най-потърпевшите от проблемите в тази сфера", коментира още той. Кръстев подчерта, че България всяка година получава препоръки в рамките на процедурата по европейския семестър, които много често касаят политики, свързани с най-уязвимите групи от обществото - това включва нискообразованите, части от етническите малцинства, но и хората с увреждания. "Въпроси, свързани с достъпа до образование, до здравеопазване, качеството на публичните услуги като цяло, а аз бих добавил към това и достъпната среда, която остава някак на заден план, независимо от изричните разпоредби на вътрешното ни законодателство. Много често сме свидетели как тези въпроси биват пренебрегвани и целите, които се поставят, не биват постигнати. А държавата или общините връщат включително и европейски средства под формата на финансови корекции, на други санкции, за това, че не са изпълнили предписания и изисквания, които са задължителни", каза още кандидатът за евродепутат. Той уточни, че става въпрос за осигуряването на рампи, на достъпна среда, на асансьори, каквито няма или има, но бързо спират да работят. "Знам всичко това, защото само преди 3 години бях млад татко и с количката с детето нямаше откъде да мина в квартала, в който живея. В същия квартал, в който живее и кметът Фандъкова. Налагаше се с детската количка да вървя по шосето, което е предназначено за движение на автомобили“, каза още той.

 

Според Иван Кръстев доста притеснителен е фактът, че в листите с кандидати на другите партии, които според електоралните нагласи имат шанс да излъчат евродепутати, няма експерти, тясно свързани със социалната политика. „Само в нашата имаме такива", посочи той. По неговите думи не може в най-бедната държава членка на ЕС да няма хора, които да са ангажирани с въпроси като труд, заетост, социална тематика. "За какво бихме работили ние? На първо място за Конвенцията за правата на хората с увреждания. Много би ми се искало да кажа, че искаме незабавно въвеждане на протокола към Конвенцията. Но е напълно ясно, че това няма как да стане от веднъж. Цената е огромна и няма как да бъде платена в краткосрочен план. На Европа обаче й е необходима пътна карта за поетапното въвеждане на протокола към Конвенцията. Нека да обявят – 5, 10 или 15 години, но да има срок“, заключи Иван Кръстев. /Евроизбори 2019

Main Menu