Проф. Модева: Културата трябва да е национален приоритет

23 Май 2019 20:57

 

С дискусия за културното и духовно богатство на Пловдив социалистите в града закриха предизборната си кампания тази вечер в културен център „ТракАрт”. Проф. Мариела Модева, културолог, журналист и кандидат за евродепутат от „БСП за България”, обсъждаше с граждани темата за "Културното наследство на Пловдив – социални и цивилизационни аспекти в контекста на ЕСК 2019". „Това е тема, която се нуждае от експертни проекции и интелектуална аналитичност, но без баналности и клиширано красноречие. Проф. Модева е именно такъв събеседник”, казва председателят на БСП – Пловдив Красимир Трифонов.

Проф. Модева каза, че културата трябва да е надпартийна и да не зависи от управляващата партия. “Културата не е основна политика на Европейския съюз, но посредством своите ОП помага на държавите. България трябва да определи своите културни приоритети. Вече пети път се прави опит за национална стратегия за културата. Евросредствата трябва да се харчат за устойчиво развитие на културата. .”, каза проф. Модева. Нейните приоритети като кандидат депутат за ЕП са: Повече пари за култура, наука и образование. Според проф. Модева политиците подценяват културата. “Те се сещат само около 24 май и 1 ноември.”, каза тя.

Относно титлата ЕСК на Пловдив проф. Модева каза,че не се набляга на архитектурните забележителности на града. "Правят се пърформанси, фестивали и други, но не се показва духа на Пловдив и архитектурното наследство. Ние, които не сме от Пловдив, нищо не чуваме за ЕСК. Няма реклама. Май месец е, но нищо не се говори за ЕСК. Дано нещо се случи до края на годината.", заяви проф. Модева. "За всяко инвестирано евро трябва да се печели между 8-10 евро. Брюксел спечели 37 млн евро като ЕСК, а Глазгоу -27 млн евро. Но в Пловдив май нещата са по-други.",допълни тя./Евроизбори 2019

Main Menu