Печат на тази страница

Проф. Мариела Модева: Силата на българския дух е калена в изпитания

24 Май 2019 08:33

 

„Културата носи принадена стойност, но зависи от това как се отнасяме към нея“ . Това каза в Пловдив кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ проф. Мариела Модева, културолог, журналист, преподавател, експерт в областта на социалната културна политика на ЕС и член на ИКОМОС. Тя бе гост на дискусия за културното и духовно богатство на Пловдив. Със събитието социалистите в града на тепетата закриха предизборната си кампания и си пожелаха успех на 26 май с №18.

В двучасовото обсъждане пловдивчани поставиха редица въпроси за ползата от титлата „Европейска столица на културата“. Чуха се остри критики във връзка с инициативата, нейното финансиране, скандалите с откриващото събитие и изхарчените за него милиони. Проф. Модева обясни, че ЕК, ОЛАФ и европейският омбудсман са институциите, които следят изразходването на средствата. При съмнения за злоупотреби и при липсата на контрол у нас те могат да бъдат сезирани.

„Всички имахме големи очаквания, защото статутът на европейска столица на културата дава огромни възможности на града и положителни измерения за репутацията на България“, каза преподавателката в УниБИТ и подчерта, че културата е един от факторите за регионално развитие. „Вместо това, „Пловдив 2019“ започна със скандали. Програмата е затрупана с пърформанси и фестивали, но не се акцентира върху архитектурното и археологическото наследство. Част от Тютюневите складове изгоряха“, анализира проф. Модева. Според експертното й мнение липсата на масирана реклама в точния момент е голям пропуск. По думите й навсякъде в Европа статутът ЕСК носи дивиденти, защото между 8 и 10 пъти е възвръщаемостта на инвестициите в култура. В тази връзка пловдивчани настояха културата да стане национален приоритет. Проф. Модева се съгласи и допълни, че културата и културната идентичност следва да са надпартийни и общо валидни ангажименти за всички политици. „Културата е фактор и основание да се държим достойно“, изтъкна кандидатката за член на ЕП. Тя обясни, че „БСП за България“ настоява да се увеличат средствата по програмите „ Творческа Европа“, „Хоризонт 2020“ и „Еразъм плюс“ и да бъде приложен европейския културен чек. Благодарение на този чек всеки млад европеец ще има възможност до се запознае с културата, независимо в коя страна живее, стана ясно от думите й. Тя изтъкна, че в града на тепета толерантността е налично доказана в съжителството на различните етноси. Проф. Модева оцени високо будната гражданската енергия на пловдивчани, които защитиха Небет тепе и не допуснаха компрометиране на автентичното доказателство за хилядолетната история на града.

„Пловдив е един от знаковите градове в България - носител на културна памет, уникално място, където се срещат различни цивилизации“, посочи проф. Модева и подчерта, че в това е шансът за града, защото културата изгражда мостове. По думите й страната ни е трета по богатство на културни ценности след Италия и Гърция. България е дала третата официална азбука в ЕС, а българският език е един от 24-те официални езика в Съюза. В заключение тя припомни духовния подвиг на светите братя Кирил и Методи и изтъкна, че силата на българския дух е калена в изпитания./Евроизбори 2019

Main Menu