Костадин Язов: Многоетажни паркинги и нови пътни артерии могат да облекчат основните проблеми в Южен

28 Сеп 2019 13:53

 

Партия ГЕРБ номинира 42-годишния Костадин Язов за кандидат-кмет на район „Южен“ в Пловдив.
Той получава средно образование в Техникума по механотехника в града, след което продължава обучението си в Пловдивския университет. Там завършва инженерна физика с две специалности: "Атомна и ядрена физика" и "Лазарни техники и технологии". Освен това е магистър по "Макроикономика, както и по "Сигурност в публичния и частния сектор".
През 2013 година получава докторска степен по дипломация и сигурност, като дисертацията е му е на актуалната сега тема „Рискове и заплахи за информацията в съвременната среда за сигурност“. Преподавател във Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив.
Народен представител в 41-вото Народно събрание от 16-ти Многомандатен избирателен район Пловдив-град от ГЕРБ.
С Решение на Съвета на директорите на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД от 29 януари 2015 г. Костадин Язов е избран за зам.председател на Надзорния съвет на „Електроенергиен Системен Оператор” ЕАД.
Костадин Язов живее повече от 30 години в район Южен и въпреки че работата му изисква в последните десетина от тях да прекарва голяма част от времето си в София, както и да пътува доста в страната и чужбина, продължава да е жител на града и проблемите са му до болка познати.


„Проблемите на район „Южен“ са част от проблемите на Пловдив, както и на всеки по-голям град в страната. Основният от тях според мен е свързан с трафика – районът се развива непрекъснатото и вече се задъхва в трафика и при проблемите с паркирането. Не знам колко от живеещите в „Южен“ са наясно, но тук, където вече са над 110 хиляди жители, има само три вътрешни булеварда – „Никола Вапцаров“, „Александър Стамболийски“ и „Арх. Динеков“. При това трасето на „Арх. Динеков“ е недовършено и вече е невъзможно това да се случи. Всички други пътни артерии са улици, в голяма част от случаите – дори улички, което обуславя и проблемите с трафика, а и с паркирането.
Трафикът може да бъде облекчен с регулиране на цикличността на светофарите, за да имаме „зелена вълна“ в Пловдив при определена скорост, което ще има и екологичен ефект. Там, където е възможно, ще се изградят нови пътни артерии (например между бул „Александър Стамболийски“ и „Остромила“, където са необходими поне 2 хубави асфалтирани връзки). Преасфалтирането на бул. „Никола Вапцаров“ трябва да продължи до края му при зала „Олимпиада“. Другият булевард в южната част – „Александър Стамболийски“ е в много тежко състояние, на доста места настилката е компрометирана, но искам хората да знаят, че евентуалното му затваряне за ремонт ще създаде предпоставки за транспортен хаос. Затова трябва първо да се работи по изграждане на Южната тангента, свързваща квартал „Прослав“ с кварталите „Остромила“ и „Беломорски“, за да ремонтираме и този булевард.
Завършването на стартиралия ремонт на Кукленско шосе трябва да се случи в най-кратки срокове, за да се отвори единия от подстъпите на района и на града към Родопската яка, където вече има доста живеещи пловдивчани.
Сред задачите ми е поетапна подмяна на паважната настилка по места с асфалтова, като ще търсим още при проектирането да бъдат заложени и джобове за паркиране, за да не се пречи на трафика.
Именно паркирането се очертава като най-сериозния проблем за живеещите в „Южен“. Построяването на поне два покрити многоетажни паркинга в района ще облекчи част от проблема. В друг район вече завършва стоежа на първия такъв в Пловдив и сметките показват, че при стойност от порядъка на 3 милиона лева, там ще има 150 места и търговски площи на партера, които ще му дадат възможност да се самофинансира. Убеден съм, че в „Южен“ ще се намерят поне два терена, където да изградим такова съоръжение и ще търсим едното от тях да е в близост до новите комплекси, където проблемът с паркирането е огромен. Затова и споделям друг приоритет в бъдещата ми работа – няма да се издава строително разрешение на инвеститорите, ако не са предвидени достатъчно паркоместа. Жителите в новите комплекси може би не са обърнали внимание при покупката на жилище, че няма да има къде да оставят колите си. А те идват с тях, семейства имат по 2 МПС-та вече, и се обръщат към администрацията – направете ни паркинг. Но когато няма място наоколо или съседните имоти са частни – администрацията не може да реагира.
Там, където не може да се направи многоетажен паркинг – ще работим да се изграждат наземни. Но не асфалтови и в никакъв случай за сметка на градинки или паркови пространства, защото районът отдавна се задъхва и от липсата на достатъчно зелени площи. Обикалял съм достатъчно по света и ще приложа видяното там – ще се работи с вибрирани бетонни елементи за тревна фуга, така че да можем да съхраним в максимална степен зеленината, но да има и къде да се паркира.
Противно на мнението, че „Южен“ е застаряващ район, тук живеят много млади хора, в активната трудова възраст, които искат нормалните човешки удобства при отиване и връщане от работа и съм уверен, че можем да отговорим на тези техни искания. Разбира се, с това не се изчерпват проблемите. На много места липсва изцяло или пък е неработещо уличното осветление, липсват достатъчно контейнери за смет и понякога боклука прелива, заради паркираните коли малките улички са непроходими през зимата за снегопочистващата техника, повсеместно са разбити тротоарните настилки.
Уверявам ви, че живеещите в района ще имат ежедневна връзка с мен или със заместник-кметовете, като ще могат да дадат и своите идеи за развитие и най-важното – предложенията си как да бъдат реализирани тези идеи.
Големите проблеми на района са ясни на всички (затова и въобще не споменавам изключително важната връзка Модър-Царевец, която ще осигури на жителите на Южен пряк и бърз достъп до УМБАЛ и още 3 големи болници), но не всеки знае и може как да ги реши, затова и повечето няма да обясняват как да стане решението и на каква стойност. Аз обаче имам самочувствието, че и знам как да го направя, и как може да стане, и колко ще струва. Затова призовавам жителите на „Южен“ да гласуват с № 43 в бюлетината, за да направим заедно района едно от най-приятните места за живеене в Пловдив.

Main Menu