„ХАЙДУШКО СБОРИЩЕ” събра родолюбци и любители на фолклора край Хисаря

29 Сеп 2019 11:32
Кандидатът за кмет на Община Хисаря Ива Вълчева от листата на Коалиция „БСП за България” се включи в първото по рода си „Хайдушко сборище” Кандидатът за кмет на Община Хисаря Ива Вълчева от листата на Коалиция „БСП за България” се включи в първото по рода си „Хайдушко сборище”

Кандидатът за кмет на Община Хисаря Ива Вълчева от листата на Коалиция „БСП за България”, местният председател на левицата Пенчо Шапков, част от кандидатите за общински съветници и семействата им, се включиха в първото по рода си „Хайдушко сборище”. Форумът на родолюбивите българи се провежда за първи път на поляните над квартал Момина баня и е организиран от местното сдружение „Наследство”. Единственото условие на организаторите е участниците да бъдат облечени в автентични носии.
Ива Вълчева, която от години е активен участник в танцовия състав на читалището в кв. Миромир, беше избрала автентична тракийска носия.
„Ние сме задължени да пазим паметта на предците си. Трябва да съхраняваме и възпроизвеждаме своите традиции и обичаи, за да я има България.”, сподели Вълчева.„Трябва да пазим историята и паметта за поколенията, защото така възпитаваме у децата си национално самосъзнание. Подобни събирания възпитават патриотизъм и национална гордост.”, коментира и председателят на ОбС на БСП Пенчо Шапков.
На „Хайдушкото сборище” бяха възпроизведени няколко автентични ритуала с помощта на самодейци и доброволци от читалищата в кв. Миромир и кв. Момина баня, а също и гости от читалището в Чипровци. Първата представена възстановка беше ритуала „Тракийска сватба”, така както е останал в паметта на летописците и краеведите. Беше представена и възстановката „Другоселци“- по исторически сведения и предания на Кръстю Иванов.
Народното веселие продължи до късно с фолклорна програма, автентични атракциони за малки и големи, хайдушки игри и турнири, както и представяне на традиционни за региона гозби.

LGarden

Main Menu