„ХАЙДУШКО СБОРИЩЕ” събра родолюбци и любители на фолклора край Хисаря

29 Сеп 2019 11:32

Кандидатът за кмет на Община Хисаря Ива Вълчева от листата на Коалиция „БСП за България”, местният председател на левицата Пенчо Шапков, част от кандидатите за общински съветници и семействата им, се включиха в първото по рода си „Хайдушко сборище”. Форумът на родолюбивите българи се провежда за първи път на поляните над квартал Момина баня и е организиран от местното сдружение „Наследство”. Единственото условие на организаторите е участниците да бъдат облечени в автентични носии.
Ива Вълчева, която от години е активен участник в танцовия състав на читалището в кв. Миромир, беше избрала автентична тракийска носия.
„Ние сме задължени да пазим паметта на предците си. Трябва да съхраняваме и възпроизвеждаме своите традиции и обичаи, за да я има България.”, сподели Вълчева.„Трябва да пазим историята и паметта за поколенията, защото така възпитаваме у децата си национално самосъзнание. Подобни събирания възпитават патриотизъм и национална гордост.”, коментира и председателят на ОбС на БСП Пенчо Шапков.
На „Хайдушкото сборище” бяха възпроизведени няколко автентични ритуала с помощта на самодейци и доброволци от читалищата в кв. Миромир и кв. Момина баня, а също и гости от читалището в Чипровци. Първата представена възстановка беше ритуала „Тракийска сватба”, така както е останал в паметта на летописците и краеведите. Беше представена и възстановката „Другоселци“- по исторически сведения и предания на Кръстю Иванов.
Народното веселие продължи до късно с фолклорна програма, автентични атракциони за малки и големи, хайдушки игри и турнири, както и представяне на традиционни за региона гозби.

Main Menu