Гергана Стоянова, кандидат за кмет на Тракия от СЪЮЗ ЗА ПЛОВДИВ: Обичам района си, познавам всяко кътче и ще работя с воля и сърце за хората

05 Окт 2019 10:52

- Как може да се промени район „Тракия“ при едно добро управление на града?

Район „Тракия“ има всички дадености да бъде най-предпочитаното място за живот, но тези дадености трябва да бъдат съхранени, опазени и добре поддържани. Виждаме, че през последните години бетонът настъпва и към парк „Лаута“, започнаха да продават терени там, а и в междублоковите пространства изникват огромни жилищни сгради. Само за тази година бяха изкарани

за продажба над 200 000 кв.м. именно от „Тракия“

в т.нар. индустрална зона. Категорично смятам, че презастрояването трябва да бъде максимално ограничено. Ако този процес продължи, в „Тракия“, както и във всички останали райони, няма да достигат въздух и места за отдих и паркиране. Така че моят приоритет за „Тракия“ ще бъде преди всичко да бъде опазен районът и да запази всичките си дадености. Вярвам, че заедно с нашия кандидат за кмет на Пловдив адв. Дани Каназирева ще покажем, че може да има и друг начин на управление на район „Тракия“– със силен екип, много енергия, експертиза и уважение към хората.

-          Познавате ли района, кои са главните му проблеми?

Аз съм израснала в „Тракия“. Винаги съм живяла тук, двете ми деца посещават градини и учат тук. Много добре познавам манталитета на общността. Ние, „тракийци“, се отличаваме от жителите на останалите райони. Имаме много засилено чувство за общност, следваме си свои навици. Например, тук хората имат обичай да общуват пред блоковете си и за удобство си изграждат и обзавеждат сами беседки.

-          Какви качества са нужни на един районен кмет, за да е успешен?

Район „Тракия“ е доста по-различен от останалите квартали на Пловдив и хората, които живеят в него - също. Според мен на първо място кметът трябва да познава много добре не само района си, но и хората. Да вижда развитието на района през техните очи. Да изгради силен екип до себе си, а не просто чиновници. Да бъде загрижен, да помага на хората и да организира така работата си, че нещата да се случват. Много важно е и кметът да окуражава всеки жител да взима участие в управлението на района. И накрая – да има реален план за развитието на район „Тракия“ и да го осъществи.

 

-          Вие познавате района си, знаете неговите предимства и недостатъци, какво Ви казват хората, които срещате по улиците в район Тракия? 

Целият си съзнателен живот съм прекарала в „Тракия“ и смело мога да заявя, че мога да посоча и плюсовете и минусите във всеки микрорайон на „Тракия“ дори и със затворени очи. Въпреки добрите характеристики на района са налице и проблеми, свързани с недостатъчния брой на места в детските ясли и градини, което затруднява стотици семейства. Други задават въпроса с какво техните деца са по-различни от останалите деца, които посещават нормални детски градини, а не подблоковите.

За съжаление и в „Тракия“ започна масово разпродаване и застрояване на междублоковите пространства. При срещите ми с хората, те се интересуват защо се действа на тъмно, защо някой друг решава вместо гражданите какво искат те. Защо няма достъпна информация и диалог между граждани и районен кмет? Искането на хората е да има обществено обсъждане и обсъждане на проекта преди да се вземе каквото и да е решение.

Липсата на паркоместа не подминава и район Тракия.

Проблемът с колите е комплексен – местата за паркиране не достигат, няма достатъчен контрол за паркиралите неправилно, българите сме свикнали да си паркираме точно пред входа, но жертва на този проблем падат именно зелените междублокови пространства и градинки. В Зона А9, хората излизат от входа си и се блъскат в коли.

Хората са принудени или да вървят километри до единствения останал пенсионерски клуб или да играят карти на тротоара. Това е пълно неуважение на нашите родители! А за младите – няма как децата да спортуват в нищото, пълно с кърлежи и буболечки.

Какво ще направите първо, ако спечелите?

Първо ще подбера екип, екип на който мога да се доверя. Екип за който думите „Няма начин да стане“ ще бъдат забранени. За да бъде успешен обаче не е достатъчно само да се избута осемчасовият работен ден и да дойде другият. Не е достатъчно само разходка из квартала, защото решение на проблемите им все още няма. Пред много от блоковете липсват и най-елементарните неща, като пейка и кошче. Те струват стотинки на фона на милионите които се харчат за какво ли не.

Екипът трябва да създава доверие и усещане за сигурност у гражданите. Ще проведа обществени обсъждания по болни теми във всеки микрорайон, ще чуя думата на всеки гражданин. Ще изготвя и представя решения и на най-малкия проблем в кратки срокове.

И накрая ще кажа само, че за тракийци близостта с природата, възможността да излезеш и да седнеш пред блока, и фактът, че можеш да осигуриш на детето си място за игра в междублоковото пространство, далеч от опасностите на улиците и трафика, означава по-високо качество на живот. Качество, за което ще се боря със сърце!

 

Купуването и продаванетона гласове е престъпление!

Main Menu