Печат на тази страница

Николай Радев: За победа ми трябват 52 364 гласа

06 Окт 2019 19:41

Кандидатът за кмет на БСП в Пловдив Николай Радев взе участие в политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“. Беновска посрещна Николай Радев в студиото на предаването и съобщи, че гостът ѝ е известен с това, че е директор на най-елитната гимназия в Пловдив – Английската, а досега е бил Общински съветник. „Защо искате да станете кмет на Пловдив?“ попита водещата. „Да Ви разкажа ли нещо простичко и кратко? През миналата година най-сетне след един период на чакане на Езиковата гимназия в Пловдив ѝ дойде редът за саниране. Община Пловдив си избра такава фирма, която беше позната, че не изпълнява това, което е поела като ангажименти“ обясни Радев. „На кого е тая фирма? След като е позната явно доста се е подвизавала“ попита Беновска. Радев отговори, че фирмата е строила покривите на няколко детски градини, но ги е оставила недовършени преди години. „Тази фирма отново беше избрана и познайте какво се случи – изряза ни радиаторите, откри покрива и изчезна. 

Спря дейността си. Не искам да продължаваме по този начин в Пловдив – да си избираме фирми, за които в общественото пространство се говори, че са на този или онзи от ръководството на града, а просто този град да се грижи наистина за хората, защото щом с едно училище, а то е от известните, с най-много ученици, се отнасят по този начин – няма как да търпят повече хората“ коментира Радев, който е 20 години общински съветник. „Тази фирма, която Ви е изрязала покрива и радиаторите – нямахте ли сила общинският съвет, нямаше ли хуманност над интересите?“ попита Беновска. Радев отговори, че не я
избира общинският съвет, а администрацията – кметът и неговия екип. Беновска попита дали има гласуване от общинския съвет.

Кандидат-кметът на Пловдив обясни, че общинският съвет не гласува за обществените поръчки, а комисиите на кмета избират коя фирма ще бъде. „Независимо от това Вие не
сте безгласна буква, нито пък общинският съвет. Тази фирма като метафора ли я използвате за управлението на Тотев?“ попита Беновска. Радев потвърди, че е описателно за управлението на кмета Тотев и коментира, че всеки управленец се страхува от общественото мнение и от хората. Кандидат кметът обясни, че за училището е използвал родителите, за да бъде повдигнат остро въпросът и много бързо е била избрана нова фирма, която си е свършила работата през зимата. „Представете си както обучение сме осъществявали – отвън си пееха чалга работниците, които измазваха, а вътре преподаваха
най-високо ниво на науката, но слава Богу пак се справихме добре. Знаете, нашите резултати отново бяха през тази година на първите места в България“ коментира Радев. Беновска припомни, че и на евроизборите Пловдив се е представил добре. „Според мен с хората, с които работим в БСП, постигнахме един неотличен, но добър резултат“ коментира Радев.

 

„Четох, че Живко Тодоров от ГЕРБ, който е кмет на Стара Загора и пак е кандидат за кмет, и се предполага, че ще бъде преизбран, е направил младежки общински съвет. Задавам този въпрос точно на Вас, защото Вие имате абсолютно пряк контакт с учениците и младежите. Дали ще направите нещо подобно – именно по линията на гражданското общество?“ попита Беновска. Радев отговори, че ще бъде много тежко на общинските съветници, защото тези млади хора са много по-чисти в мненията си и много сериозно ще се различават двата съвета. „Последните два мандата на Пловдив – такъв общински съвет с толкова ниско ниво на полезно действие - не е имало“ подчерта кандидат-кметът Радев. Беновска коментира, че ако Николай Радев не стане кмет на Пловдив би било хубаво да работи и помага на избрания за кмет. „Трудно, защото ще стана кмет“ категоричен бе Радев.

Беновска попита госта си колко гласа му трябват за победа, а той съобщи 52 364 гласа. „Колко ученици имате досега?“ попита Беновска. Радев отговори, че са стотици – първо в математическата гимназия, сега в английската и всяка година завършват 270 прекрасни млади хора. „Живи родители, живи баби и дядовци на учениците. Да не Ви мислим. Вие сте готов“ каза Беновска.

Кой е Вашият основен опонент?

Беновска покани Здравко Димитров, ГЕРБ и Славчо Атанасов, НФСБ - кандидати за кмет на Пловдив, за да попита тримата опоненти един общ въпрос – „Кой е Вашият основен опонент?“. Николай Радев отговори, че ГЕРБ и политиката на партията са най-големият му опонент, а Здравко Димитров е тяхното олицетворение, цитирайки Славчо Атанасов „по същия път, ама иначе“. „Ето ги двамата – по същия път, ама иначе“, визирайки Атанасов и Димитров. „Г-н Атанасов, когато бъде избран г-н някога в следващ мандат за кмет, той ще работи със същите заместник-кметове, защото ще му наложат от София, г-н Димитров ще работи със същите заместник-кметове, защото един и същи им е началникът.

На мен опонент ми е политиката, защото това, което предлагам аз с моята партия, разбира се, БСП за България – тя предлага съвсем друг не модел, а съвсем други правила, по които трябва да се работи“ подчерта Радев. Той прочете от книгата „Улица Консервна“ на Стайнбек изречението – „Нейните жители, както веднъж бе рекъл един, са „свободни хора, комарджии и негодници“, с което е искал да каже „всички“. Но ако беше надникнал към улицата от друго ъгълче, той може би щеше да ги види като „светци и ангели, благочестивци и мъченици“, при което смисълът не би се изменил.“ Това искам аз!“
заключи Радев. Беновска подари на госта си здрава червена българска ябълка, тениската на предаването „Беновска пита“, както и книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган.

Main Menu