От Кауза Пловдив участваха в дебат за културната стратегия на Пловдив

08 Окт 2019 20:54

Днес се осъществи среща между представители на пловдивския културен елит и кандидатите за местното управление. Темата бе културното развитие на Пловдив. От Коалиция „Кауза Пловдив“ участие взеха кандидатът за кмет Николай Бухалов, кандидатите за общински съветници Жорж Трак, Андрей Андреев и Едуард Сарафян.

Всеки от политическите екипи трябваше да представи своя концепция за културната стратегия на града, как си представят културата в Пловдив след 2019 г., какви проблеми срещат в културните институции и какви проекти предвиждат занапред, за да продължат да дават самочувствие на пловдивчани.
„Винаги трябва да говорим за устойчивост на културата, защото освен че довежда много от туристите, спомага и за цялостното развитие на пловдивчани и на града във всеки един аспект“, коментира Николай Бухалов.
„Виждам три основни стълба в културата, между които трябва да има относителен баланс – културно-историческо наследство, културната инфраструктура и хората, които правят изкуството. Засягам третия стълб, защото аз съм по средата на веригата като преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, след изхода са институциите, а при входа - училищата, които подготвят кадрите. Положението там е трагично и трябва добре да помислим как са заплатени тези хора, защото това е изключително тежък и високо квалифициран труд“, допълни още Едуард Сарафян.
Активно участие взе музикологът д-р Андрей Андреев, който посочи, че оперният театър не е просто сграда, а е духовно средище на целия Балкански полуостров. „Важно е да се работи около този културен гръбнак, който включва и музикалното училище, и академията за изкуства“.
На срещата бе представена и идеята да се подпише меморандум, който да улесни диалогът между местното управление и културните институции. Също така, и да се коментират наболелите теми като съдбата на Фондация „Пловдив 2019“ след приключване на дейността й по Пловдив – Европейска столица на културата.
„Пловдив има стратегия за културата и тя е добре предначертана до 2024 г. Въпросът е да се спазва и да се актуализира всяка година в пряк контакт между властта и хората, които упражняват реално културата в нашия град. Относно „Пловдив 2019“ - трябва да е устойчива, но не харесвам начинът по, който се политизира. Има бъдеще и не трябва да се започва отначало. След един анализ могат да се изведат добрите примери. Но не бива тя да изметва функциите на отдел „Култура““, сподели позицията си Жорж Трак.

Коалиция „КАУЗА ПЛОВДИВ“ е с номер 13 в бюлетината за кмет, кмет на район и общински съветници!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Main Menu