Печат на тази страница

СОЦИАЛИСТИ И АНТИФАШИСТИ ПОЧЕТОХА ЙОРДАНКА ЧАНКОВА

10 Окт 2019 07:52

75-та годишнина от разстрела на Йорданка Чанкова, една от петимата от РМС, с партизанското име Катя, събра на възпоменателна среща социалисти и антифашисти от Пловдивския район Южен. Те бяха посрещнати с пита, както по стар български обичай се прави на помен.
Ангелина Змеева – председател на БАС в район Южен, организатор на събитието, представи племенниците на Йорданка Чанкова – Петьо Дафанкичев, Румен Сербезов, Зарко Величков и Петър Базарски.
За изцяло отдадения на борческото работническо и антифашистко движение живот на Йорданка, по баща Николова, говори депутатът от „БСП за България” Теодора Халачева. Тя припомни най-силните моменти от светлата биография на Йорданка Чанкова: от раждането й в ксантийското село Кръстополе през тютюневите складове в Пловдив, в ЦК на Комсомола и Москва, в затвора и концлагера „Гонда вода” до партизанския отряд и разстрела й от жандармеристи над село Елешница на 30 май 1944 г.
„Йорданка и зверски избитите като нея антифашисти ще са живи, докато ги помним. Народ, който няма минало, няма и бъдеще” - каза на възпоменателната среща кандидатът за кмет на левицата за район Южен Ангел Иванов. И подчерта отстоявания от БСП ангажимент за по-добро бъдеще на род и Родина. И в частност на пловдивските социалисти с предизборната им платформа „Пловдив на хората” с номер 56.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Main Menu