Здравко Димитров: Пловдивчани ще чувстват подкрепата и уважението на своя кмет

14 Окт 2019 14:00

 

Здравко Димитров е роден на 22 май 1963 година в Пловдив. Средното си образование получава в СУ ”Васил Левски”. Завършва Пловдивски университет ”Паисий Хилендарски” като бакалавър по спортна педагогика.
През 2002 година защитава магистратура по психология в Пловдивски университет ”Паисий Хилендарски”.
През 2011 година защитава магистратура по публична администрация в ПУ ”Паисий Хилендарски”. Магистър по финансов мениджмънт в Стопанска академия”Д. А. Ценов” – гр. Свищов.

Като дете тренира лека атлетика, но по-късно се насочва към баскетбола. В периода 1981– 1991 г. е състезател на ССК Академик Пловдив и ЦСКА. Участвал е в националния отбор по баскетбол, носител на международни и национални награди.
От 1994-а до 2007 г. е президент на Баскетболен клуб „Академик“ – Пловдив. Член е на УС на БФБ и УС на ЛЗД „Сокол“ – Пловдив.
Успоредно с това се занимава с частен бизнес.

 

През ноември 2007 година печели мажоритарни избори за кмет на район „Западен” в гр. Пловдив с мандат 2007 – 2011г. С Решение № 824 от 14 ноември 2011 година на Министерски съвет на Република България с министър-председател Бойко Борисов е назначен за областен управител на област Пловдив. Народен представител в 42-ото и 43-ото Народно събрание.

Здравко Димитров е семеен, с две дъщери


 
Г-н Димитров, две седмици преди края на кампанията, каква Ви е оценката?
 
Кампанията върви нормално, но остават най-важните дни преди вота на пловдивчани на 27 октомври. Запознаваме пловдивчани с нашите послания и визия за бъдещото управление на ГЕРБ. Отчитаме, че всяко едно предишно управление има и своите позитиви и негативи. Надявам се на още едни успешни избори на ГЕРБ в Пловдив.
 
Изборите няма да са толкова лесни според социолозите ...
 
Няма лесни избори. Всеки един глас ще е важен за крайния успех на тези избори. Ние сме най-подготвени за управлението на Пловдив. Социолозите може да казват своите предположения, но истината ще покажат пловдивчани на 27 октомври.
 
При срещите с пловдивчани, какво Ви казват те?
 
Пловдивчани се вълнуват от управлението на града и проблемите му. Младите се интересуват от изграждането на нови ясли и детски градини. Приемите в училищата и подобряване на материалната им база. Други се интересуват от инфраструктурата, озеленяването и мръсния въздух. Пловдивчани са активни хора. Няма среща, на която да не питат за пускането на зоологическата градина. Състоянието на Гребната база и спортните зали и стадиони. Запознати са, че като областен управител работя по проектите за питейна вода от Въча и ремонтите на Околовръстното шосе.
 
Обещахте открито управление. С какво Здравко Димитров ще е различният кмет?
 
Всеки един човек е различен и има начини на работа и подход към хората. Аз съм открит човек и диалогичен. Нямам проблеми с никой, открит и честен съм. Мразя задкулисието и предателството. Ще предложа едно управление с лице към хората. Близо до хората, означава да си близо до проблемите на хората и да намираш решенията. Пловдивчани ще чувстват подкрепата и уважението на своя кмет и на общинската администрация.
 
Още като областен управител показах, че една администрация може да работи открито към хората. Не съм бягал от проблемите на хората, а ходех да ги чуя и реша. Обиколих 17 области и се срещнах с множество граждани. След това успях да реша проблемите на 70% от тях. В Пловдив ще бъде същото. Ще има приемни във всеки един район, както и в Общината. Аз не се плаша от срещата с гражданите и от техните проблеми. Човек, който дойде с проблем, то той става и мой проблем. За това ни избират хората, не да си караме служебните коли, а да работим за града и жителите му.  
 
 
Защо е важно управлението на града да кореспондира с управлението на държавата?
 
Именно тогава е успешно едно управление. Гледа се в една посока, а не се забиват договори на копия. Не се обявяват ненужни измислени войни. Когато има синхрон между институциите - държавни и местни, тогава управлението на града става по-лесно.
 
Кои ще са основните Ви приоритети?
 
Борбата със замърсения въздух ще е един от основните ми приоритети. Друг е Пловдив да получи чиста питейна вода от Въча. Тук нещата са във фаза на предпроектно проучване. До една година ще е готово. След това проект и изграждане. Друга важна тема, по която ще работя, е Околовръстното шосе и завършването на Асеновградско шосе. До десет дни ще направим първа копка на кръговото на карулката. После почваме етапа до Скобелева майка. Вече правим предпроектирането на старото Околовръстно до колелото на Пазарджишко шосе. Също ще работя и за строителство на нов мост над река Марица. Реализиране на проекта „Модър – Царевец“. Трябва да ги решим до две или три години, защото ще се блокира града. Индустриалните зони се разрастват около Пловдив, но хората, които ги обслужват живеят в града. Трябва да има жилищни сгради в тези зони, както и нужната инфраструктура.    
   
Трафика, паркирането и презастрояването са най-сериозните проблеми пред Пловдив, как ще ги решите?
 
Пловдив се развива и все повече хора искат да живеят тук. С това се задълбочават и проблемите с трафика. Трябва да се подобри организацията на движението. Презастрояването трябва да се ограничи. Строителите трябва да осигуряват достатъчно гаражи и поркоместа за строят жилищни сгради. Трябва продължим изграждане на паркинги до блоковете, където се премахват гаражните клетки. Предвиждаме и изграждането на 2 буферни паркинга около центъра, както и няколко многоетажни паркинга.
 
Трябва да се реши и проблема с границите на Пловдив. Градът трябва да се разшири към Общините Родопи и Марица. Все пак жителите на двете общини ползват доста от благата на Пловдив.
 
 
Как ще решите проблема с мръсния въздух и ще направите Пловдив по-зелен град?
 
Първо трябва да решим проблема с трафика. След това да изпълним програмата за преминаване на гражданите от дърва и въглища на алтернативно отопление.
 
Ще изграждаме нови паркове в града. Има подходящи места за това. Трябва да се възстановят междублоковите пространства и местата за отдих. Трябва да се разшири парк Лаута. Ще обърнем внимание на тепетата. Да върнем старият им блясък. Те са белите дробове на Пловдив. Георги Стаменов полага усилия по възраждането на Бунарджика.
 
Какво е вашето мнение по казуса за Бетонния мост?
 
Той не трябва да се премахва. Може да се махне, чак когато бъде изпълнен пробива под Централна гара, изграждането на Модър - Царевец и новата връзка между районите Южен и Тракия. Дори и тогава излизането към бул. Христо Ботев ще е важно за пловдивчани.
 
Ще имали Пловдив нов стадион?
 
Стадион Пловдив трябва да го направим и той да приема мачове на пловдивските отбори. Проектът на арх. Маринов, който беше приет, трябва да започне да се изпълнява. Надявам се да помогне и държавата, но първо ние трябва да свършим много работа. Същото важи и за втория гребен канал. Той е важен, но не може всичко да се направи изведнъж в Пловдив. Бюджетът не е милиарди. Трябва да седнем и да направим ясен план, как ще се развива града и какво ще оставим на нашите деца и внуци. Очаква ни много работа за Пловдив!

 

Main Menu