Елена Филева, кандидат за кмет на Община Куклен: Този, който търси и показва само недостатъците и провалите на другите, е лош управленец

18 Окт 2019 14:24

Елена Филева е магистър по право. Завършила е Софийския университет „Свети Климент Охридски“ през 2000 г. Първоначално работи като юрисконсулт в Корпорация за технологии и иновации (Корпорация „Съединение“). През 2002 г. се вписва като адвокат в Адвокатска колегия – Пловдив, която професия упражнява и до днес. Консултира общини, районни кметства и много корпоративни организации. Повече от шест години работи и с Община Куклен, до април 2019 г. включително, когато прекъсва отношенията си заради предстоящите избори и решението си да се кандидатира за кмет. Семейна, с две деца.

 

Г-жо Филева, в хода на вашата предизборна кампания говорите за прозрачно и открито управление в Община Куклен. Какво имате предвид и как смятате да го осъществите?

 

 

Неколкоратно подчертах, че гражданите имат права и най-вече - право да знаят как се харчат парите на Община Куклен. Те имат право да бъдат информирани за решенията, засягащи ежедневието и бъдещето им. Живеем в информационните технологии и това е лесно осъществимо. Едната стъпка е на лесен и достъпен език да се предоставя информация относно разходваните средства от общината. В момента на сайта на администрацията се публикуват отчети на всеки три месеца, които освен че са с много лошо качество, са разбираеми единствено за експертите и служителите в администрацията. Не представлява трудност информацията да се дава по начин, позволяващ обществеността да я разбира, но не знам защо това не се прави досега. А втората важна стъпка е организирането на допитвания до гражданите по важни въпроси.

Смятам, че е крайно време да заработят и електронните услуги в общината. Все пак сме в 21 век вече от 20 години. Точно по тази причина е крайно време да се облекчи и подобри административното обслужване на гражданите и бизнеса чрез прилагане на организационния принцип “работа на едно гише”. Хората повече няма да бъдат разкарвани по различни служби, ще им се спестят време и в нередки случаи – лутане по кабинетите и разправии.

Вие през последните 6 години сте били юридически консултант на общината. Какво ви накара да се оттеглите?

 

Не бях удолетворена, не виждах нужните резултати в работата на общината. Отделно от това в един момент осъзнах, че с ръководството имаме непреодолими различия и липса на доверие.

 

Необходимо ли е да се направи ревизия на досегашното управление и какви мерки ще предприемете, ако откриете нарушения?

 

 

Моето разбиране е, че трябва да се гледа напред, а не назад. Този, който търси и показва само недостатъците и провалите на другите, е лош управленец. Проблемите са много и трябва да се търси решение за всеки един от тях. Разбира се, ако установя нарушения в работата на когото и да било – служител или ръководител, ще взема необходимите мерки. Моята цел е да градя и да създавам позитиви за общината и гражданите.

 

 

Работещи в администрацията и техните семейства се страхуват от чистки след вота на 27 октомври. Имат ли основание за тревога?

 

 

Защо да се страхуват? Няма причина за това. Всеки, който ме познава ще потвърди, че аз съм човек реалист, обективен и уравновесен. Всеки, който си върши работата, ще продължи да я изпълнява. Аз съм преди всичко професионалист. Добрият кмет се отличава по това да може да накара хората да работят по-добре и по-екипно, вместо да всява страх и респект. Различията ми със сегашното ръководство на община Куклен относно начина на управление, нямат отношение към администрацията.

Служителите трябва да бъдат оставени да работят спокойно, след като бъдат запознати с новите изисквания и правила. Те са експерти, подготвени за длъжностите, които заемат. 

 

Болен въпрос за голяма част от жителите си остава лошата инфраструктура в Куклен. Какво предвиждате във вашата програма през следващите 4 години в тази посока?

 

 

Предвиждам на първо място да се довършат улиците, от които са частично ремонтирани и от тях са останали недовършени по 20, 30, 50 метра. Колкото и да е странно има доста такива улици – ул. „Оборище“, ул. „Студенец“, ул. „Славянска“, ул. „Стръмна“, ул. „Еделвайс“. Заедно с тах ще бъдат рехабилитирани и ул. „Добри Чинтулов“, ул. „Здравец“, ул. „Петко Войвода“, ул. „Шипка“, ул. „“, ул. „Георги Бенковски“, ул. „Хаджи Димитър“, ул. „Пейо Яворов Иглика“, ул. „Васил Левски“, ул. „Хан Крум“, ул. „Теменужка“, ул. „Самуил“, ул. „Никола Вапцаров“, ул „Гергана“, ул „Ропотамо“, ул. „Ивайло“, ул. „Тодор Каблешков“, ул. „Победа“. Необходимо е изцяло да се подменят водопроводите и канализационните отклонения. Ще правим нови улици. Ще поработим доста и по газификацията. 

С общинските съветници от коалицията вече имаме визия за няколко европроекта и за по-мащабно развиване на проектната дейност. Това е много важен ресор на управление, защото могат да бъдат привлечени средства, с които да променим живота в Куклен.

Main Menu