Апостол Шопов: Тракийци искат красиви и поддържани междублокови пространства

18 Окт 2019 21:28

 Апостол Шопов е роден на 27.10.1975 г. в Пловдив. Има висше образование от Технически университет София, Филиал Габрово, магистър по „Индустриален мениджмънт“. Заместник-кмет в район Южен по ТСУ /“Териториално и селищно устройство“/ от 2015г. Кандидат за кмет за район Тракия от Коалиция НФСБ(ВМРО).

 

Г-н Шопов, проблемът със състоянието на междублоковите пространства е една от важните теми за тракийци?

 

О, това е болната тема на жителите на „Тракия“, когато се срещаме. Никога няма да е достатъчно това, което е направено за междублоковите пространства, не е достатъчно и сега. Хората искат равна и неразкаляна пътека до дома си, искат и повече тротоари. Свършеното край булевардите не е малко, но истината е, че градът не са само булевардите, а и вътрешнокварталните улици. А по тяхното продължение на страшно много места няма тротоари, което затруднява не само майките с колички, а и всички. Част от проблема с междублоковите пространства са и местата, където е имало гаражи, които понастоящем са вдигнати. Те следва да се превърнат в чисти и удобни места за паркиране. Хората помнят направените на пръв поглед дребни неща край блоковете от времето на Славчо Атанасов и продължават да ги искат от нас.

 

Какво мислете за зелените пространства в Тракия, има ли нужда от още в района? 

Облагородяването на „Лаута“ задължително трябва да продължи. Немалко е направено, но се изискват и още усилия там, а нещата сякаш спряха на първото ниво. „Лаута“ се нуждае от още нови алеи и от допълнително осветяване. Друго, което е важно: на „Тракия“ й трябва нов голям парк и той ще се намира в района на паметника на Хан Крум. Още от мандата на Славчо Атанасов проектът за този парк е готов, но залежа през последните 8 години. Време е да го изпълним, както и „Южен“ ще има нов голям парк край Коматево с площ от 63 декара.

 

На предишното си работно място в Южен се залагаше много на децата и детските площадки. В Тракия ще продължите ли с това? 

Както правим и в „Южен“, където доскоро бях вицекмет, така и в „Тракия“ трябва и ще се появят детски площадки във всеки микрорайон. Такива, които да отговарят на всички съвременни критерии за безопасност. Ще ми се обаче да споделя нещо, което разбрах от срещите си с тракийци – те се оплакаха, че немалко от новите детски площадки в района им са на напълно неподходящи места, където няма растителност и през лятото няма сянка. При проектирането не бива да се допуска такава нефункционалност.

 

Тракийци се гордеят с много места за масовият спорт и спортни площадки. Какво още може да се направи за това?

 
За мен категорично „Тракия“ е най-благодатният район за изграждането на спортни терени и площадки. Има големи отстояния от блоковете, на хората няма да им пречи шумът от игрите. Спортите съоръжения обаче следва да се правят по стандарти, а не просто да поставим 2 футболни врати на тревата. Местата трябва да са осветени, обезопасени... Имаме идеи и как да привлечем допълнително средства за нови спортни съоръжения, защото общинските бюджети все не стигат за всичко.

 

За децата и младите, какво мислите да направите?

 

Тук ще започна от най-малките, защото това е въпрос, който не търпи никакво отлагане. На „Тракия“ спешно й трябва нова детска ясла и направо недоумявам как през последните 8 години не е направена никаква стъпка в тази посока. Децата не могат да чакат! Относно младите хора в „Тракия“ – струва ми се, че районът е откъснат и някак капсулиран от централните събития. Ще ми се повече фестивали и културни събития да се случват в този голям район на града, а тази централизация на културата мисля, че не можа да се преодолее, въпреки че сме Културна столица на Европа. Така че – повече събития за младите по районите! 

 

Проблемът с трафика и паркирането, как ще решите? 

Проблемът не е само в „Тракия“, проблемът е на целия град. На практика големият Транспортен проект не се реализира в най-важните му направления – интелигентното управление на трафика остана само една идея, задръстванията са факт, умните светофари се оказват не чак толкова умни... Паркира се в зелените площи, местата от вдигнатите гаражи често са мръсни, неудобни или направо непригодни за паркиране. Ще се погрижим за тези места като част от облагородяването на междублоковите пространства. Чувам идеи за многоетажни паркинги и така нататък. Убеден съм, че на хората в „Тракия“ им липсват места за паркиране не някъде по етажите, а край блоковете им. Просто трябва да се обособят и подготвят паркинги на местата, където бяха гаражите, при това не просто да се асфалтират, а да се мисли и за зеленината и екологията. Говоря за изграждане на паркоместа върху тревни фуги – така ще се запази и зеленината между блоковете, отводняването ще се подобри, ефектът ще се усети реално.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Main Menu