Здравко Димитров дръпна на Славчо Атанасов преди първия тур

21 Окт 2019 12:53

Кандидатът на ГЕРБ за кмет Здравко Димитров се откроява като явен фаворит за кмет на Пловдив, като най-вероятно ще спечели изборите на втори тур в балотаж срещу Славчо Атанасов. Това показват моментните нагласи в града в разгара на предизборната кампания. Кандидатът на ГЕРБ увеличава електоралната си подкрепа. Почти всеки трети пловдивчанин, решил да участва във вота на 27 октомври, декларира, че ще гласува за Димитров. С 29,9% подкрепа той отваря широко ножицата спрямо втория по резултат Славчо Атанасов. Кандидатът на НФСБ и ВМРО може да разчита на подкрепата на 22,2% от участвалите в допитването на „Алфа Рисърч“. Трети с 11,1% е кандидатът на БСП Николай Радев.

То е проведено между 8 и 15 октомври с представителна извадка сред 1200 пловдивчани. Димитров увеличава значително дистанцията с Атанасов на първи тур, като успява да удвои преднината си до 7.7 пункта и достига до електорална подкрепа сред гласуващите от 29.9%. Това се дължи както на разширяване кръга на подкрепа и извън симпатизантите на ГЕРБ, така също и на негативния тренд при Атанасов.

Друга интересна тенденция е, че поне засега Димитров измества Славчо Атанасов като общоградски кандидат. Вероятно заради по-толерантния стил на политическо поведение и умението да отстоява тезите си, без да отваря фронтове срещу опонентите, Здравко Димитров получава значително по-висока подкрепа от партийната листа на ГЕРБ и едновременно с това се утвърждава като обединител в дясноцентристкото политическо пространство.

 

Развитието на Славчо Атанасов в кампанията е с обратен знак. Нагласите към него се променят от позитивни към силно поляризирани. От преобладаващо положителен баланс в съотношение 55%:37% през септември в средата на октомври те вече са 37%:37%. Това се дължи на значителния спад в одобрението от 18 пункта. Електоралният спад в подкрепата за Атанасов (22.2% от гласуващите на първи тур) се дължи на утвърждаването на други двама силни кандидати -  Николай Радев и Георги Колев.

Радев успява да консолидира симпатизантите на БСП и да не допусне отлива им към Атанасов. А Георги Колев от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, който успява да се позиционира сред значимите кандидати за кметското място.

 

Настъпилите промени в подкрепата за отделните кандидати за кмет се отразяват и на електоралната картина при общинските листи. ГЕРБ запазва високите си нива на подкрепа с 22.4%, а БСП заема второто място с 10.4%. Свои представители в Общинския съвет ще имат още местната коалиция ВМРО-НФСБ, ЗС „Александър Стамболийски“, „Съюз за Пловдив“, „Демократична България“, ДПС и „Кауза Пловдив“., показва проучването на „Алфа Рисърч“.

Проучването е възложено и финансирано от ИК "Марица", а изпълнител е "Алфа Рисърч". Изследването е проведено сред 1207 пълнолетни граждани в община Пловдив между 8 и 14 октомври. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните
лица.

Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

Main Menu