Печат на тази страница

Младежите искат Пловдив да стане отново град за хората, а не за автомобилите

22 Окт 2019 08:03

Здравко Димитров ще работи активно с бъдещия Алианс на младите и успелите. Това стана ясно по време на вчерашната среща на кандидата на ГЕРБ за кмет Пловдив със сто младежи от различни гилдии. В нея взеха участие и шестимата кандидати за районни кметове Костадин Димитров („Тракия“), Георги Стаменов („Централен“), Иван Стоянов („Източен“), Димитър Колев („Западен“), Стоян Алексиев („Северен“) и Костадин Язов („Южен“), както и кандидати за общински съветници.

Младежкият алианс ще дава предложения и решения по важните за града проблеми. В него ще се включат представители на младежките неправителствени организации и гилдиите. Той ще бъде създаден след встъпването в длъжност на новия кмет. Идеята беше предложена от Мирослав Тенев и приета от всички участниците в срещата.

„Младите са креативни и от тях идват страхотни идеи, затова с удоволствие бих работил с тях по всички теми на града“, заяви Здравко Димитров. Той обясни, че ще привлича експертиза също от професионалните и творческите гилдии, с които вече е имал срещи.

Младите поставиха пред бъдещия градоначалник и неговия екип много от проблемите, които затрудняват целия град – трафика, неефективния градски транспорт, мръсния въздух, лошото качество на водата.

Беше коментирана и темата за възраждането на масовия спорт, както и реконструкцията на стадион „Пловдив“. Тя бе поставена от треньора на детско-юношеската школа на ФК „Локомотив-Пловдив“ Димитър Палазов.

„Напълно съм съгласен, защото спортът възпитава и създава лидери. Но като начало трябва да възродим ученическите първенства и турнири, защото само така можем да стигнем и до високото спортно майсторство“, бе категоричен Димитров.

Във връзка с бурното индустриално развитие на Пловдив и все по-големите проблеми с трафика, един от младите участници предложи Пловдив да се възползва от опита на датския архитект и урбанист Ян Геел, който вярва, че съвременните градове могат да станат по-добро място за живеене чрез няколко прости и конкретни мерки. Основните от тях са премахване на автомобилите, където е възможно, окуражаване на хората да ходят пеш и да карат колелета чрез създаване на повече пешеходни пространства и на удобна веломрежа, изграждане на привлекателна публична градска среда с повече зелени площи и паркове, както и места за общуване.

„Ян Геел е едно от водещите имена в градското планиране и създаването на качествени зелени публични пространства. Запознат съм с неговите концепции и ще помислим как да направим така, че да се възползваме от опита му в големите градове и световните столици“, коментира Здравко Димитров.

Идея дойде от Павел Начев като той даде и конкретно предложение - части от бул. „Марица“ всеки уикенд за един ден през цяло лято да се затваря и да се превръщат в пешеходна зона, като съответно продължи облагородяването на пространствата около реката.

Любомир Чакъров представи гражданската инициатива за създаване на специални площадки за кучета. Нейната цел е опазване здравето и живота на децата и домашните любимци в града под тепетата. Тя е провокирана от случаи на разхвърляна отрова и отровени домашни любимци в непосредствена близост до детски площадки и паркове в различни райони на Пловдив. Едно от местата, посочено от инициаторите е паркът до Стоматологичния факултет под Младежкия хълм. Георги Стаменов обаче обясни, че на мястото вече е предвидено изграждане на мемориал на загиналите във войните за Освобождението на България. Той обеща да се търси друго подходящо пространство, за да не се създава напрежение в различните групи.

Main Menu