Световноизвестеният диригент Чифчиян подкрепя Николай Радев с №56

22 Окт 2019 14:53

Да възвърнем достойнството на пловдивската професионална музикална култура – с този апел към музикалната общественост, към всички творчески гилдии, към всички пловдивчани, милеещи за непомръкващ културен облик на града ни се обръща оркестровият диригент Врам Чифчиян. Той ги призовава да подкрепят кандидата на „БСП за България” за кмет на Пловдив Николай Радев с №56. „Достойнството на оперно-симфоничната професионална музикална култура в нейната цялост – институция и изпълнители, може да се върне единствено, ако се реализира управленската платформа „Пловдив на хората” – категоричен е Врам Чифчиян, който е бил административен директор и художествен ръководител на Пловдивската филхармония от 1990 до 1992 г. Според него, една истинска реформа трябва да се основава както на спецификата на историческото развитие и разпространение на музикално-изпълнителското изкуство, така също и на използването на европейския модел. Модел на децентрализация на културните институции и базирането им на фондационен принцип – организационно и финансово.
„Позволявам си този призив, воден от състоянието на всеобща деградация на професионалното музикално изкуство при управлението на ГЕРБ” – уточнява Чифчиян, който повече от 20 години работи в Италия като главен диригент на различни оркестри и като преподавател по оркестрово дирижиране в Държавната консерватория в Модена. Той не може да се примири с цялостната подмяна на критериите и възпитателния характер на оперно-симфоничното изкуство, с превръщането му в търговско дружество с единствена цел - неясен по съдържание финансов резултат, игнориращ изцяло художествените критерии. Диригентът открито споделя безпределното си разочарование от така наречената „реформа” на делегирания бюджет, която според него не съществува никъде по света.
Пловдивската опера да се преобразува във Фондация „Оперно-симфонично общество" – е личната кауза на Врам Чифчиян като кандидат-общински съветник с № 56. Той призовава културната общественост на Пловдив и всички пловдивчани да подкрепят платформата „Пловдив на хората” и Николай Радев за кмет.
Само с победен вот на 27 октомври с № 56 – категоричен е диригентът –ще станат реалност идеите:
1.Фондация „Оперно – филхармонично общество – Пловдив.
2.Лятна музикална академия (Античен театър – Пловдив).
3.Втора сцена на международно утвърдена оперна трупа като Арена Ди Верона.
4.Приемственост – чрез привличането на Симфоничния оркестър при НУМТИИ – Пловдив, и на изявени млади певчески таланти.
5.Възстановяване на Пловдивска филхармония.
6.Преосмисляне и достойно заплащане на професионалния труд.
„БСП ще се превърне в двигателен център на обновлението и бъдещия просперитет на българската професионална музикална култура в Пловдив” – убеден е Врам Чифчиян.

Main Menu