Илия Матаков: Битката в неделя ще е трудна. Предлагам пълна промяна на Столипиново, инвестиции в Изгрев и изграждане на нов център на Пловдив

30 Окт 2019 15:34

Един от първите инвеститори и строителни предприемачи в пловдивския квартал Столипиново Илия Матаков тази неделя ще се изправи на балотаж в надпреварата за районен кмет на „Източен“. Кандидатът на Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ успя да се пребори с кандидатите на редица традиционни партии и да стигне до втория тур на местните избори в най-сложният район на Пловдив. Бизнесменът събра 11.06 процента от гласовете на пловдивчани в Източен. "В неделя битката ще бъде трудна. Ще има много удари под кръста. Срещу мен ще е административната машина Чистота.", смята Илия Матаков. Все пак той е оптимист, че може да победи кандидата на ГЕРБ Иван Стоянов.

Предприемачът живее и инвестира в квартал Столипиново, който се асоциира като средище на етническото малцинство в града. В него обаче живеят много българи и не следва управляващите да неглижират проблемите в квартала и да вдигат ръце от мисията да се върви към неговото социализиране и интегриране, счита Матаков.

„Календарът в Столипиново е спрял. Столипиново е най-голямата язва на Пловдив. Почти целият ми смислен живот е минал в този квартал. Преди 25 години аз и моето семейство купихме първата сграда в квартала. Сблъсквали сме се със всички проблеми на квартала – административни пречки, нулева инфраструктура – липса на настилки и тротоари, липса на канализация и водопровод, осветление, липса на усещане за сигурност. Нищо не се е променило от десетилетия насам, а това е един малък град в града, с брой на населението около 60 хил. души, или колкото целия Асеновград“, подчерта Матаков.

 

Пълна промяна на Столипиново, инвестиции в Изгрев и изграждане на нов център на Пловдив - това са приоритетите на кандидата за кмет на район „Източен” Илия Матаков.

 

Освен подобряване на подземна и надземна инфраструктурата, той акцентира върху намерението си да засили охраната и видеонаблюдението в района, като по този начин гражданите да се чувстват спокойни да се разхождат по улиците. Всичко това пък ще доведе до вдигане на стандарта на живот в района и съответно на цените на имотите. Той обрисува намеренията си като комплексни мерки за изкарване на квартала от безвремието.

Матаков се ангажира да работи по проблемите на Столипиново, като не сегрегира хората там, а ги реинтегрира в града и обществото. Той обаче подчерта, че малцинственият квартал не е лицето на „Източен“, с което трябва да се етикетира целият район. Другият акцент в програмата на Матаков включва вторият градски център в „Гладно поле“.

„Район „Източен“ е оформен от четири микрорайона – „Каменица 2“, „Гладно поле“, „Изгрев“ и „Столипиново“. Районът се очертава като врата към Пловдив, както и изход към границата. Всички, които влизат и излизат през магистралата, се сблъскват с „Източен“. Районът на „Гладно поле“ има огромен инвестиционен потенциал. Един от най-големите инвестиционни проекти е реализиран точно в район „Източен“, посочи Матаков, визирайки търговските обекти и мола в квартала.

Той припомни, че Министерство на отбраната подготвя процедура за прехвърляне на огромните терени на Военното поделение на Община Пловдив.

„Тези терени са с огромен инвеститорски интерес. Там се подготвя и се оформя новият център на Пловдив“, разказа Матаков и допълни, че това изисква планиране на добра социална инфраструктура за паркиране, отдих и обслужващи зони. Подобни са проблемите и на „Каменица 2“. Кандидат-районният кмет подчерта, че там има недостиг и на места в детските градини, както и площадки за игра.
Третият акцент от платформата на Матаков бе поставен върху активната комуникация с граждани. Кандидатът за кмет на „Източен“ беше категоричен, че ако бъде избран, ще разположи огромна табела с денонощен телефон на сградата на кметството.

„Гражданите, които се сблъскват с каквито и да е проблеми – аварии, бедствия и други проблеми, които не могат да разрешат сами, ще могат да намерят денонощна помощ от мен и моя екип в общинската администрация. Денонощният телефон ще бъде достъпен за гражданите по всяко време и по всякакъв повод. Искам всеки гражданин да може да се обърне към мен 24/7“, завърши Матаков.

Main Menu