Воля-НФСБ са похарчили най-много за медии дотук, следват ГЕРБ и Цветанов

15 Мар 2021 19:38

Повече от 2 млн. лв. са похарчили партиите за медии в първите десет дни от кампанията за парламентарните избори на 4 април. Това показва наблюдението на Института за развитие на публичната среда, който следи дали доставчиците на медийни услуги спазват задължението да публикуват договорите си с политически субекти в тридневен срок след подписването им, пише Offnews.bg.

Според разпоредбите на Изборния кодекс договорите могат да бъдат премахнати не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

В тази предизборна кампания мониторингът включва официалните страници на 40 национални и регионални медии – 10 телевизии, 3 радиостанции, 13 вестника и 14 информационни сайтове и агенции.

Традиционно средствата за медийно отразяване са най-голямото перо от разходите на политическите субекти по време на предизборни кампании. С колко ще се увеличат те в условията на пандемия и при липсата на възможност за провеждане на масови мероприятия, ще стане ясно в края на настоящата кампания.

Десет дни след началото на предизборната кампания Института за развитие на публичната среда публикува първите резултати от мониторинга с актуалност към 14-и март 2021 г. Подписаните към момента договори възлизат на обща стойност от 2 193 858 лв. (без ДДС).

Кой похарчи най-много за реклама досега?

Морската коалиция между ВОЛЯ и НФСБ е вложила най-много средства в медийно отразяване – 694 194 лв. Основната част от тях (близо 80%) е разпределена за големите телевизии в страната Нова ТВ, БТВ и БНТ. На второ място по направени разходи са ГЕРБ-СДС със 375 184 лв. Интересно е, че за да достигнат до потенциалните си гласоподаватели, от коалицията очевидно залагат на печатни и онлайн медии, за сметка на електронните. Бившият ръководител на предизборния щаб в ГЕРБ – Цветан Цветанов, който вече е начело на Републиканци за България, също инвестира сериозно в кампанията досега. Неговата партия е трета с направени разходи в размер на 339 932 лв., като над 60% от тях са за договори с Нова ТВ и БТВ.

Main Menu