Каназирева: Инвестициите във ВиК инфраструктурата в Пловдивска област ще продължат

21 Мар 2021 14:16

 

 

 

През 2020 година бяха рехабилитирани над 20 км водопроводна мрежа във всяка една община в Пловдивска област. Това заяви водачът на листата на ПП ГЕРБ –СДС от гражданската квота за 17 МИР Дани Каназирева.

 

Тя припомни, че като председател на Асоциацията по ВиК през изминалите месеци, се е запознала с ВиК проблемите в населените места, работила е за тяхното решаване и ще продължи и в бъдеще.

 

„За мен беше много важно, че дадохме дългосрочното решение на сериозния проблем с мангана в питейната вода на с. Брестовица. Тази седмица, до 26 март, предстои завършването и на третия дублиращ кладенец. Първите два са вече готови, а лабораторните изследвания сочат, че съдържанието на водата е в норма. На финала е и процедурата по възлагане на подмяната на довеждащия водопровод и цялата вътрешна водопроводна мрежа в Брестовица, като до седмица предстои подписване на договора. С това изпълних поетите ангажименти към населението, но продължавам да съм до тях. Оттук нататък В и К дружеството е на ход, за да следи за качественото изпълнение на строителния процес, съобщи Каназирева и посочи част от другите населени места, в които са решени ВиК проблеми.

 

По думите й през 2020 година е извършена цялостна рехабилитация на 2,5 км. довеждащ водопровод в село Войнягово, община Карлово и на 1 км. за град Сопот, където е имало проблем с недостиг на вода през летните месеци. През настоящата година ще се продължи и с рехабилитацията на още 1,5км в града.

 

Намерено е решение и за с. Тополово, община Асеновград като във ВиК мрежата е включен нов водоем, който осигурява допълнително водно количество за сухите месеци.

Наред с това са избрани и изпълнители за пълна рехабилитация на довеждащата ВиК инфраструктура с дължина над 40км. за общините Първомай, Хисаря, Карлово и Асеновград,

Каназирева е категорична, че държавната политика за изграждане на нови пречиствателни станции ще продължи и занапред, защото те имат важно значение както за благоустрояването на населените места като част от тяхната инфраструктура, така и за опазване на околната среда.

 

Във всички населени места, не само в Пловдивска област, с население над 10 хиляди еквивалент жители, вече има изградени такива. По този начин се отстранява над 70% от общия замърсителен товар в страната.

„Голям проблем в нашата област имахме с пречиствателната станция в Първомай, но правителството в края на миналата година отпусна 300 хиляди лева за нейния ремонт, припомни в анализа си Каназирева

 

Тя допълни, че следващото предизвикателство ще е изграждането на пречиствателни станции и в по-малките населени места от 2000 до 10 000 еквивалент жители, което ще намали общия замърсителен товар над 90% в страната.

 

„В национален мащаб за периода 2014-2023 г. инвестициите във ВиК сектора са значително увеличени в изпълнение на Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България. Поетапно се рехабилитира силно амортизираната ВиК мрежа в страната, която е с дължина над 90 000 км. Беше извършена рехабилитация и разширение на близо 2000 км водопреносна и близо 320 км канализационна мрежа. Само през бюджета на МРРБ за 4 години са вложени 181 904 019 лева във ВиК инфраструктура. 14 ВиК оператора работят по мащабни европроекти за изграждане и рехабилитация на стотици километри водопроводи и канализация. Ще се модернизират пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, помпени станции и други съоръжения. Това ще гарантира по-добра ВиК услуга за над 2 млн. българи, в това число и жители на област Пловдив, заключи Каназирева.

Main Menu