Легендата Георги Младенов: Шампионите тръгват от училищата

22 Мар 2021 09:53

„Само човек, който е постигнал върха в своя бизнес, може да оцени по достойнство успеха на друг, в друга сфера, както съм аз в баскетбола. Затова с удоволствие приех поканата на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки да се присъединя към отбора на Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ. Но по-важното е друго- от 30 години спортът е в задния двор на държавата. Ще помогна това да се промени”, заяви Младенов. Той е кандидат в 23- и и 24-ти МИР –София и то неслучайно под номер 12.

 

По думите му спортът у нас е в окаяно състояние. „Навремето приемахме като даденост олимпийските и световните ни шампиони, защото бяха много. За последните 15 години имаме само няколко, броят се на пръсти. Трябва да върнем спорта в училищата. В моите ученически години играехме всичко- и футбол, и баскетбол, и хандбал. Сега няма нищо. Даже в някои училища няма и баскетболни кошове. А шампионите тръгват именно от училище.”, заяви Георги Младенов. По отношение на професионалния спорт, той изтъкна като основен проблем финансирането. „Спортистите са най-добрите ни посланици. За тях стават на крака зали и се свири националния химн. Бяхме световна сила, а сега сме на много ниско ниво. Не може една федерация да има по-малък бюджет от един клуб. Ние тръгваме с грешни приоритети в България. Нямам нищо против да се модернизира армията. Но когато дадеш милиарди за самолети, а народът ти е най-бедния, нещо не е наред. С минимална част от тези пари, можеше да се подкрепи именно спортът”, заяви баскетболистът.

С Георги Младенов са свързани много знакови мачове на българското баскетболно първенство като до ден днешен се помни и разказва почти митичният сблъсък между Левски и Ямбол, по време на който Младенов нанизва феноменалните 150 точки. Друг триумф на легендарната 12-ка е мачът с „Плама”- Плевен срещу Реал Мадрид, в който българският тим надделява с 93 на 84. Тогава от испанския отбор правят постъпки за трансфер на Младенов, но не се стига до сделка.

Всички специалисти са единодушни, че Георги Младенов е изпреварил времето си и ако беше част от някое следващо поколение играчи, то вероятно кариерата му би достигнала световни висоти. Хората го определят като силен характер, прям и борбен. „Включването в нашия патриотичен отбор на такива спортни легенди на България е доказателство, че тези големи атлети откриват в наше лице път към възраждане на страната и българския спорт“, заяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

Ще припомним, че освен Младенов, в Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ са също селекционерът Димитър Пенев (Пената) и първата „Златна обувка” и голмайстор номер 1 на България - Петър Жеков.

С присъединяването на тримата големи, в спортните среди все по-упорито се говори за сериозни амбиции на Патриотичната коалиция в областта на спорта. Веселин Марешки е доказан мениджър и лидер с усет за бързи и радикални промени в секторите, с които се захваща. От такива промени има нужда и българският спорт. Затова е логично да се опре на най-добрите.

Източник: standartnews.com

Main Menu