Дани Каназирева: Имаме добра организация за лечение на ковид, да спазваме мерките и да не допускаме риск

22 Мар 2021 12:00

 

 

В здравните заведения в Пловдив и областта е създадена необходимата организация, за да се отговори на новата вълна на заболеваемост от ковид. Още преди да се стигне до новите мерки, Медицинският щаб взехме решение за увеличаване на леглата в 20-те болници в областта като терапевтичните са 1163, от които за интензивно лечение – 108. В момента свободните легла в ковид отделенията са 296, от тях 34 интензивни.

Това заяви в първия ден от новия локдаун водачът на листата на ПП ГЕРБ-СДС от гражданската квота за 17 МИР Дани Каназирева.

Тя припомни, че в областта от 20-те болници, които обслужват пациенти с ковид 10 са частни, 6 – общински и 4 – държавни.

„Този модел на солидарност показа, че работи в полза на всички, които имат нужда от лечение вече 1 година и аз благодаря на всяка една болница и на медиците на първа линия за отговорността“, допълни Каназирева.

По думите й вече са възстановени в пълен обем и леглата, гарантирани само за Спешна помощ, които в момента са 100. Възстановен е и графика за хоспитализации на тежките случаи, които се нуждаят от интензивно лечение.

„В момента най-сериозно е положението в общинската болница в Карлово, екипите обаче се справят. Тежките случаи се транспортират в УМБАЛ „Свети Георги“. Усложнява се ситуацията и в МБАЛ “Първомай“, за които сме взели решение пациентите в тежко състояние се поемат от УМБАЛ „Еврохоспитал“ в Пловдив, обясни Каназирева.

Тя допълни, че хоспитализациите в четирите общински болници от последните дни вървят наравно с тези от пловдивските.

През изминалата нощ от 233 повиквания към Спешна помощ 54 са били свързани с ковид. Хоспитализирани са 14 болни в областта и 18 в Пловдив, оставени на домашно лечение са 22.

Лечебните заведения на територията на областта са снабдени с необходимите предпазни облекла и лични защитни средства като комуникацията с Медицинския щаб е ежедневна.

 

„Ще продължа да правя всичко, което е по силите ми, защото в сегашната ситуация по-важно от здравето няма. Не трябва да създаваме паника, но и не бива да подценяваме ситуацията. Не бива да се допуска риск за лечебните заведения в Пловдив и областта. През цялата пандемия се опитвам да пазя баланс. Винаги съм подкрепяла търговските обекти и центрове и съм се опитвала да ги защитя като същевременно не допускаме риск за ситуацията в Пловдив и областта и за здравето на хората, заключи Каназирева.

Main Menu