Христо Марашлиев: Спортът да се върне в училището – напълно безплатно за всяко дете

22 Мар 2021 15:30
 
 
 
Научно е доказано, че ако децата са ангажирани със спорт близо 22 процента от тях ще си спестят хронични заболявания и съответно посещения в болниците в бъдеще, казва още спортният специалист
Христо Марашлиевма нужда от представяне на спортните фенове. За останалите. Баща му е Димитър е един от най-обичаните футболисти на ЦСКА. Самият Христо е бивш нападател на червените, кариерата му преминава после в Спартак Варна, Черно море, Велбъжд, Португалия. После става треньор по футбол, като работи основно в школата на ЦСКА. Сега отново е при червените, но в политически план. Марашлиев е кандидат за народен представител от листата на БСП в 24 МИР в София с преференция 124. 
 
 
Г-н Марашлиев, какво ви накара да влезете в листата на БСП на предстоящите избори?
 
Първо, получих покана от лидера г-жа Корнелия Нинова и останах безкрайно впечатлен по време на срещата, на която проведохме. Много земен и нормален човек на първо място, който наистина иска България да се промени към добро. Да си призная, бях доста впечатлен още с решението й да стане доброволец в КОВИД отделение.
От гледна точка на моята експертиза, приех, защото смятам, че спортът не получава достатъчно подкрепя от сегашното управление. От това разбирам. Няма да давам акъл за медицина и икономика. Но цял живот съм в спорта, там мога да съм полезен. Проблеми има много. Естествено, полезен и на хората от моя район – 24 МИР, където живея и познавам отлично проблемите на всички квартали.
 
 
Какво бихте направили в спорта, ако станете депутат, а и не само, човек винаги може да помага?
 
 
Прави се огромна грешка години наред.  Спортът трябва да се върне в училището. Така беше навремето, където треньорите бяха буквално по цял ден в двора. И гледаха кой има данни да футбол, гимнастика, бокс, лека атлетика…. Но всички бяха ангажирани. Училищният спорт беше на невероятно ниво, аз съм участвал в какви ли не първенства, не само футбол. И тук идва втората за мен грешка.
 
 
Коя е тя?
 
Инвестицията в базата. Вижте училищата в квартала. Същите стари асфалтови дворове, откакто се помним. Там трябва да е инвестицията в спорта – всеки училищен двор да е площадка да спортуване с няколко игрища – за футбол, баскетбол, хандбал.
И когато върнем децата, тогава ще има успехи и в професионалния спорт, а и нужда от големи зали. Ние хвърлихме стотици милиони в големи зали, а едва 10 процента от децата са ангажирани със спорт. За мен е грешка! Ок, в нашия район е „Арена Армеец“, но как един клуб може да я ползва при наем от 15 000 или 17 000 лева на ден.
Да припомням ли, че там -  на „Червено знаме“, преди това тренираха, включително и аз, буквално хиляди деца. Само 400 -  футбол, басейнът беше ползван оп плуване, скокове във вода, синхронно, водна топка, отделно залите за борба, волейбол, гимнастика, да не ги изброявам. И ще ви кажа нещо – това не бяха децата на ЦСКА. Това бяха децата на „Слатина“, „Дружба“, „Гео Милев“, „Мусагеница“, цяла „Младост“ идваше. Кажете, къде да спортува сега едно дете от „Дружба“, която е в пъти по-голяма от онези години! Няма! 
А базата на „Къро“ продължава да се съсипва. Мои приятели от различни спортове се оплакват, че мизерията е …Няма описване. За плувния комплекс думите са излишни.
Същото е и с базата на Левски. Там не тренират децата на Левски, там тренират децата на „Хаджи Димитър“, „Левски“, „Сухата река“, „Подуене“, „Редута“... 
 
 
Уви, разхождайки се в Слатина, Дружба, къде ли не в София виждаме запустели площадки, а навремето там се спортуваше денонощно?
 
 
Съгласен съм. Тук е ролята на общината. Ще ви дам пример с мои приятели в Германия, които развиват футбол в неголяма община. Попитах, колко дава общината на спорт. Отговориха ми - 35 милиона евро.
 
Моля?
 
И аз попитах три пъти. Толкова. Не говорим за професионален спорт. Но не пречи на децата да ходят на лагер във Франция или на турнир в Италия, например. Хората се хвърлили пари и са изчислили. Извадиха сметката и показаха. Научно е доказано, че ако децата са ангажирани със спорт, близо 22 процента от тях ще си спестят хронични заболявания и съответно посещения в болниците в бъдеще. Това ще спести пари от здравеопазване. Близо толкова ще бъдат предпазени от изкушенията на криминалния живот, съответно спестени пари за превъзпитание, полиция, затвори... Отделно 8 до 10 процента има шанс да пробият в професионалния спорт, да донесат евентуални приходи на малките клубове, самите те да станат звезди и да плащат огромни данъци. Накрай приятелите теглиха чертата и излезе, че ползите ще са около два пъти по-големи. Тоест, 35 милиона евро за спорт ще донесат 35 милиона евро ползи. Горе-долу същите научни изследвания цитира бившият президент на ФИФА Сеп Блатер, когато идваше в нас. Около 1 милиард долара, инвестирани в детски футбол, спестяват 1 милиард само на здравната система.
Затова и казвам спортът да тръгне отново от училищата, там да са треньорите, инвестициите в базата. Забележете – НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО. Стига с тези такси и непосилни пари за екипировки и лагери. Родителите изнемогват, оплакват ми се десетки от тях.
Всеки българин до 18 години трябва да има възможност да спортува напълно безплатно. Без такси за база, без плащания към треньора. Това е работата на държавата, на общината. Всяко дете трябва да спортува в училище.

Main Menu