Иван Тотев: С развитието на икономиката и науката Пловдив привлича младите хора

24 Мар 2021 09:41

 

„Един от основните акценти в програмата за управление на ГЕРБ е свързана с преодоляване на негативните демографски тенденции и създаване на условия за реемиграция. Пловдив е един от градовете в България, при който всяка година се увеличава процентът на механичния прираст и все повече млади хора избират да живеят тук, да работят и да създадат семейство”. Това заяви областният координатор на ПП ГЕРБ в Пловдив-град и втори в листата за народни представители инж. Иван Тотев.
Новите инвестиции в индустрията и услугите създадоха работни места за високоплатени и висококвалифицирани специалисти, което е чудесна възможност за заетост и на завърнали се от чужбина българи, получили добро образование.
Движението на хора в обратната посока - т.е. към родината, се наблюдава след като брутният вътрешен продукт на глава от населението доближи 70% от средноевропейския (към момента този показател е 53%. Според нашите разчети, той трябва да достигне 65% от средно европейския към края на мандата).
„Инвестициите в IT и BPO сектора в Пловдив, 75 000 работни места в сферата на производството в региона, големите заводи на световни и европейски компании превърнаха нашия град и общините в непосредствена близост в най-бързоразвиващата се икономическа зона за Югоизточна Европа.
Ето защо ние, от ПП ГЕРБ, считаме, че всеки трябва да има възможност да развие своите предприемачески качества, възможности и инициативи. Трябва да е атрактивно, печелившо и сигурно да се прави бизнес в България и през погледа на външни инвеститори. Чрез ре-позициониране на страната ни като инвестиционна дестинация ще разкрием напълно потенциала си”, допълни Иван Тотев. Според него ключови за успеха на тази политика са дейностите по привличане и задържане в България на необходимите ни специалисти.
През 2020 г. България бележи шестгодишен рекорд за подкрепени инвестиционни проекти – общо 34 проекта, с планиран обем на инвестициите над 1 млрд. лв. и над 4300 нови работни места. От тези проекти 17 са във високотехнологични производства и услуги. Общо сертифицираните за изтеклия мандат на управление са около 120, на стойност над 2,5 млрд. лв. и създаващи над 12 000 работни места.
Пловдив е пример в това отношение, след като миналата година стартира изграждането на първия в България международен научен център за върхови постижения - по растителна системна биология и биотехнология на стойност 15 млн. евро.
След приемането на еврото стабилната и предвидима макроикономическа среда, която управлението на ГЕРБ осигурява, може да гарантира за мандата достигането на 200 млрд. лева брутен вътрешен продукт, 2000 лева средна и 1000 лева минимална работна заплата.
Коалиция ГЕРБ-СДС е с № 28 в бюлетината на изборите на 04.04.2021 г.

Main Menu