Елена Пешева: Моята кауза са опазването на децата и семействата

31 Мар 2021 08:38

Основна цел в програмата на Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ е осигуряване на безплатни лекарства за ученици до 18-годишна възраст и безплатни лекарства за хората над 65 години, каза в интервю за радио Пловдив Елена Пешева водач на листата в 16 МИР - Пловдив град на Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ.

Според нея това ще подпомогне бюджетите на стотици хиляди семейства у нас. "И като политици, и като граждани сме длъжници на възрастните – време е те да имат достойни старини. Няма да отстъпим и от другата наша основна цел - справедливите цени на горивата".

Елена Пешева посочи, че в 44-ия парламент групата на ВОЛЯ е била от почти 70% жени. "Насочихме огромна енергия към създаването на уникален документ, който нарекохме „Пътна карта на детското щастие“- това са законодателни инициативи в помощ на децата, семействата и майките. Тези политики ги има готови като законопроекти".

 

Тя съобщи, че едно от тези предложения предвижда да се отпускат съответно по 2000 лева, 5000 лева и 10 000 лева за раждането на първо, второ и трето дете. "Тук става дума за стимулиране на образованата раждаемост - родителите трябва да имат завършено минимум средно образование и да са над 18 години. ВОЛЯ бе първата партия, която предложи детските надбавки да са за всяко дете и да не се обвързват с доходите на семейството. Освен това предложихме те да се увеличат двойно -за първо дете надбавките да са 70 лева, за второ- 150 лева и 220 лева за трето. В проекта „Пътна карта на детското щастие“ влиза и предложението ни първите три дни от болничния да се поемат не от работодателя, а от държавата".

По отношение на образоването – Елна Пешева посочи, че според Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ трябва пълна ревизия на учебниците и на учебните помагала. "Като депутат в 44-ото Народно събрание бях в Комисията по образование и получих десетки сигнали за нередности в учебници по история, биология, философия, за което веднага сигнализирах и повечето бяха предотвратени. Освен това - по предмет има по 7-8 одобрени учебници. Ние от Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ смятаме, че трябва да има по един учебник по предмет за основно образование, за да може децата да са поставени пред равни начала при кандидатстване. Учебните планове трябва да позволяват да се набляга повече на практиката и да има тясна връзка между бизнес и образование. Заради мой сигнал, бе спряна скандална анкета сред българските ученици, в която трябваше да отговарят на въпроса какви са, а отговорите бяха: „момче“, „момиче“, „друго“. За нас децата имат майка и баща, баби и дядовци, а не родител 1 и родител 2. Няма да допуснем скандални либерални разбирания да объркат децата на България".

 

 

"От партиите, което имат шанс за парламента, аз съм единственият водач на листа, който е пловдивчанин", заяви Елена Пешева. "Смятам, че това е една важна причина да ме подкрепят гражданите на родния ми град- познавам добре местните проблеми. По време на първия локдуан, например, бях депутатът, който зададе най -много въпроси за кризата, и то поставени от хората на Пловдив. Пловдивчани знаят как работя, затова ги призовавам да ми гласуват още повече задачи – с бюлетина 24 в интегралната бюлетина".

Main Menu