Дани Каназирева: Формулата за успех е силен екип и силна експертиза

31 Мар 2021 11:03

 

 

Дани Каназирева е родена на 16 януари 1979г. Завършва ХГ "Св. Св. Кирил и Методий" с английски и немски език. След това завършва "Право" в ПУ "Паисий Хилендарски". Доктор е по Конституционно право с тема на дисертацията "Местната власт в условията на членство на България в Европейския Съюз". Специализира "Британско право и право на Европейския съюз" в "Кеймбридж". През 2014 г. специализира в САЩ по програма "Младите лидери на България. Областен управител на Пловдив от 2019 г.
 
 
Г-жо Каназирева, остава няколко дни до края на кампанията. Как премина тя за Вас?
 
Кампанията беше изключително натоварена, както беше последната година. Голямо изпитание за здравния сектор, както и за институциите, които сме свързани с него. Ако се абстрахирам от изборите, не съм спряла да комуникирам със здравните заведения- болници, медицински центрове и други здравни институции. В момента за да обезпечим ситуацията в Пловдив и областта, трябва постоянно да сме в контакт с всички здравни заведения. В тази ситуация, аз намирам време да правя предизборна кампания и да се срещам с граждани от различни общини и да разискваме проблемите, които имат и начина за решаването им. Аз съм човек, който няма да остави дадени проблеми друг да ги решава.  
 
 
Срещате се с хората от общините, какво ви казват и какви проблеми имат?
 
Както аз, така и всеки един човек, не иска с години да чака, за да се реши един проблем. Затова за мен най-важното, най-ценното е компетентността, експертизата и темпото. В момента, в който станах областен  управител, първите думи бяха, че не искам да слушам "не може" и "не става". Няма проблем, който не може да се реши. Всеки проблем има решение. Въпросът е да се намери решението и да се изпълни от съответните институции по най-бързия начин. Всичко друго е оправдание и замитане на проблема под килимчето.
 
Проблемите на различните общини могат да бъдат решени от държавните институции. Държава трябва да помогне за пътната инфраструктура, ВиК проблемите, здравеопазването, опазването на околната среда. Трябва да се стремим хората да могат да живеят добре. Това са основните теми, по които говорим с гражданите от пловдивска област. Още от стъпването ми като областен управител с моя екип работим по тези проблеми в различните общини.   
 
Каква трябва да е връзката между местната власт и държавата? Малките общини на няколко пъти протестираха преди време?
 
 Моята докторска дисертация е именно в тази насока, защото тази власт, която усеща пулса на хората, е местната и регионална власт. Имаме в момента силна местна власт, правителството помага и подпомага кметовете на всички населени места, независимо от тяхната партийна принадлежност. Но следващата крачка за мен е създаването на второ автономно /регионално/ ниво на самоуправление, както е в редица европейски страни. Защото, освен общината като община, трябва да мислим и за развитие на целия регион, което включва инфраструктурно развитие, пътна и ВиК инфраструктура, образователна инфраструктура, за да се продължи правилният път на високо темпо на инвестиции в образованието, което е приоритет на настоящето правителство, и не на последно място - здравеопазването като изключително важен акцент, както в големите градове така и в малките населени места. И като пример ще дам, че само за година и половина в Пловдивски регион са ремонтирани и изградени близо 200 километра нова пътна инфраструктура. Сред приоритетите ми е и опазването на околната среда и водите, защото това е свързано с най-важното - здравето на хората.  Тази реформа трябва да стане и чрез промяна на Конституцията. Дебатът ще е дълъг, защото е сложна промяна. 
Кметовете на малките населени места трябва да имат собствени средства, защото са зависими от общинския кмет. Те се делят на партиен признак, което влошава качеството на предлаганите услуги на хората. Все пак те са избирани от жителите на тези населени места, за да подобрят живота им.  
 
 
Като областен управител се сблъскахте с много проблеми. Кои са важните за решаване през следващите 4 години?
 
Има няколко сектора, в които Пловдив и региона има приоритетни проекти. Те са важни за жителите на Пловдивска област. Това са разширението на Околовръстния път на Пловдив. Този проект е дълго чакан и трябва да се случи. Югоизточният подход също е важен за областта. Много важно е стартирането на проекта за разширяването на пътя от село Труд до Община Калояново. Това шосе е много натоварено, дори колкото една магистрала. Трябва да се изгради нов мост на Първомай към село Градина. Довършването на Хисарския надлез, които проект е замразен от 30 години. Важни са и други пътни артерии, като Рогошко шосе. Жалбите за тази пътна артерия на Пловдив са многобройни. 
 
ВиК проектите също са много. Трябва да се подмени на много места водопроводната мрежа. Село Поройна, което беше единственото без канализация, ще получи такава.
 
Опазването на околната среда е важна за нас и компромиси няма да се допускат.  
 
 
Пловдивска област е труден изборен район, с какво смятате, че сте спечелили хората?
 
 
Хората ме познават и знаят какъв човек съм. Аз мога да им дам институционална подкрепа. Много рядко един проблем пряко зависи от мен, но зависи от добрата ми комуникация с държавните институции и министерства. В отлична комуникация съм с всички ресорни министри и получавам подкрепа. Тази подкрепа е благодарение на нашите аргументирани предложения към тях. Формулата за успех е силен екип и силна експертиза.
 
 
Защо хората трябва да гласуват за Вас и ГЕРБ?
 
Защото България има нужда от дясно правителство, което да гарантира сигурност и стабилност на държавата. Моите уважения към опонентите ни, но този език на омразата и политическа истерия за някой глас повече е вредно и не е държавническо поведение. Особено по време на криза. Да управляваш криза означава да уважаваш институциите, а не да се надвикваш с тях. Особено по време на криза трябва ясна субординация между институциите. Всичко друго е хаос!!! 

Main Menu