ЕЛЕНА ПЕШЕВА ОТ ВОЛЯ: НЕДОПУСТИМО Е ДЕПУТАТ, КОЙТО НЕ ПРИЗНАВА ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАЗОВ ДА Е ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НС

21 Юли 2021 16:30

 

 

„Изключително неприемливо и скандално е за зам.-председател на Народното събрание да бъде избран депутат, който преди години искаше да заличи Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов от учебниците. Това е срам за новоизбраните народни представители, които си затвориха очите и подкрепиха Мукаддес Налбант. Липсата на патриоти в 46-ия парламент е повече от очевидна“. Така Елена Пешева от ВОЛЯ, член на Комисията по образование в 44-ия парламент, коментира скандалния избор на Налбант за зам.-председател на Народното събрание.
Ще припомним, че Муккадес Налбант е била зам.-министър на образованието в Тройната коалиция. Общественото внимание към себе си предизвиква със скандалната си позиция като експерт в Комисията за защита от дискриминация, че "Васил Левски е бил закононарушител в Османската империя". Настоява и да се преразгледат уроците за нашите революционери, даже личности като Ботев и Вазов да бъдат извадени от учебниците, както и да се редактира фразата "турчин как бесней над бащино ми огнище", да се премахне и песента "Къде си вярна ти, любов народна". Своите виждания тя вписва в специален доклад, който още преди години предизвика огромен обществен скандал. Според него тя оправдава безчинствата на турците над българите по време на турското робство с аргумента, че поробителите "такава е била политиката на империята".
Днес при гласуването никой не реагира на тази неприемлива кандидатура за зам.-председател на НС- нито хората на Слави Трифонов, нито на Мая Манолова. Пред ДПС замълча и Христо Иванов.

Main Menu