Проф. Иво Христов: Без нов политически играч ще имаме същите гърчове

25 Авг 2021 19:04

БСП няма още становище по въпроса дали изборите да са 2 в 1. Според мен това няма значение, защото това са технически залъгалки, които прикриват съдържателни проблеми. Когато политиката излезе през прозореца, през вратата влиза технологията, която я замества, за да прикрие най-важния и най-срамен момент в 30-годишната българска история на прехода - че нямаме политическа система и нямаме политическо представителство и затова имаме тези резултати. Това заяви пред БНР проф. Иво Христов от ПГ на "БСП за България", който представи в предаването "12+4" новата си книга "Не пожелахте да чуете".

По думите му това, че в рамките на няколко месеца ще се проведат няколко парламентарни избори е знак, че "нещо, което е мъртво родено, има дълъг задгробен живот, 30-годишен".

Прогнозата на проф. Христов е, че ако на следващите избори не се яви нов политически играч, "пак ще имаме същите гърчове":

"Не е много сложно, изхождайки от две базови предпоставки - ниската политическа култура на българското население и лесната манипулируемост на т.нар. широки народни маси".

Според Иво Христов партия "Има такъв народ" търпи обвинения, че е политически пришълец, който е дошъл и унищожил политическата система, но това е прехвърляне на проблемите от болната на здравата глава:
"Това е лъжа, която знае всяко дете в България. ... Ако имате здрава имунна система, няма вирус, който да ви събори. Ние сме в тази ситуация, когато нямата съдържание - формата е съдържание. Затова вътрешните системни проблеми, които са нелечими, ги прехвърляте на чуждата глава".