Никола Ванков, координатор на МО в БСП – Пловдив: 9 септември донесе духовен и материален подем за България

09 Сеп 2021 19:37

 

Тържественото честването на 77 години от Деветосептемврийската победа събра пловдивчани пред Братската могила, за да отдадат почит пред хилядите загинали партизани, ятаци и антифашисти. По традиция събитието организираха Градският съвет на БСП – Пловдив, и структурата на социалистите в район „Западен“. Цветя положиха почетният консул на Русия Георги Гергов, общинските съветници от БСП и ръководството на социалистите в Града на тепетата.
„9 септември поставя началото на нова България, началото на политическа, икономическа, социална и културна революция в страната ни“, каза в словото си младежкият координатор Никола Ванков. Той изтъкна, че въпреки опитите да се заклейми Деветосептемврийската победа, истината е тази: с нея българският народ изживява най-бързия си духовен и материален подем. „Културното и икономическо чудо на Народна република България не е метафора, а наличен факт, който се обосновава с космическите, ядрените, индустриалните постижения на страната, ведно с високо образование и модерно здравеопазване за всеки българин – подчерта ораторът и продължи: Историята ни завеща да помним участието на нашия борчески Пловдив, с неговия работнически квартал „Кючук Париж“, да помним и пазим идеалите, за които писаха Лиляна Димитрова, Йорданка Николова и стотиците, дали живота си за нашето днес“. Той бе категоричен, че не може и не трябва да се забравя героичният подвиг на отряд „Антон Иванов“, на най-малкия партизанин от Габровския край – Митко Палаузов, децата от Ястребино, които, дори невръстни, не бяха пожалени от фашистката власт.
В речта си той се спря и на настоящото смутно време, в което обществото е разделено от политици със силно его и лични интереси. По думите му добруването на хората е постоянен императив в политическото поведение само на БСП с нейната 130-годишна история. „Нека в предстоящите избори покажем сила, единение и целеустременост, да наложим своите идеали и ценности в името на една по-добра България и да припомним за нашата същност“, призова координаторът на Младежкото обединение в БСП – Пловдив. Преди това той се обърна към по-възрастните пред Братската могила с думите: „Ние, младото поколение социалисти, поемаме щафетата от вас, уважаеми другари и другарки, и ще продължим традицията да браним и почитаме историята и дати като 9 септември. Ние не се поддаваме на манипулации, четем и почитаме историята така, както е написана с кръв – истинска“.

Main Menu