Печат на тази страница

БСП се разграничи от Радев по казуса ''Петков''

28 Окт 2021 08:15

Членовете на БСП, които участват и в Инициативния комитет на Румен Радев, се разграничиха от позицията му по отношение решението на Конституционния съд.

Вчера Конституционният съд определи президентския указ от 10 май, с който Румен Радев назначи Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство, за противоконституционен, се появяват и първите реакции по казуса.

Според проф. Радослав Гайдарски, Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова от БСП "Инициативният комитет на Радев се включва почти неприкрито в кампанията на Кирил Петков и "Промяната продължава".

 

В позиция изпратена до медиите, те заявиха, че не приемат "внушението, че върховният закон на България, който всъщност гарантира тези права, е причина за тяхното ограничаване".

Тримата заявяват, че българите зад граница не са дискриминирани, защото "те не са извършили престъпление".

"Кирил Петков, независимо при какви обстоятелства, е подписал декларация с невярно съдържание, благодарение на което стана министър. Благодарение на участието си в правителството си създаде популярност, която експлоатира в настоящата кампания. Това е политически проект, заченат с лъжа, но с претенции за почтеност. Този факт беше констатиран недвусмислено днес от Конституционния съд."

От БСП настояват "Петков да се извини на президента, че го е подвел и че днес тези негови действия се отразяват негативно на предизборната му кампания."

Main Menu