Манол Генов: Енергийната криза е пълзяща и за домакинствата, и за бизнеса, спекулата няма да се пречупи без намеса на държавата

04 Ное 2021 16:57

 

Изборите ще дойдат и ще заминат, но енергийната криза няма да се овладее без адекватни мерки и на новия парламент, и на правителството. Срещам се с обикновени хора и с предприемачи, едри и по-малки, и всички са еднакво в ступор на каква цена ще потребяват ток. Няма значение дали трепериш в несигурност колко ще струва тока в домакинството, или недоумяваш кое производство временно да спреш, защото няма разумна цена, на която да си купиш ток за бизнеса си. Скокът в цените на ресурсите за бизнеса е отделно и не е за подценяване никак. Ступорът е за всички и няма да е толкова краткосрочен. Това коментира Манол Генов, втори в листата на БСП за 17 МИР-Пловдив област. „Усещането за спекула не е измамно, но е факт, че една сериозна част от това енергийно напрежение в момента е умишлено създадено от самото начало на 2021 година при управлението на ПП ГЕРБ. Давам пример с дървата за огрев - още отпреди месец те са абсолютен дефицит, пелетите - също. Хората признават, че чакат в списъци и са им казали да чакат до януари 2022. Част от фирмите за дърводобив пък реагират, че няма търгове и те няма как да стигнат до работа. Всъщност няма как и да има, като едва ли случайно управлението на ГЕРБ е пуснало всички търгове за цялата година наведнъж, в началото на 2021. Удобен начин да се уредят „удобните на властта“ фирми. Отделен е проблемът, че дори и кризата с дървосекачите е огромна. Просто няма желаещи да се занимават с тази работа в гората, защото е зле заплатена, рискова и несигурна. Съответно масово изтичат към аналогична заетост в Европа, казва Генов. А какво правим с цена на кубик дърва за огрев от 120 лева, ако дърва все още има на пазара? Колко домакинства могат да си закупят 10 или 20 кубика дърва на такава цена? Съвсем различна е темата с липсата на механизъм, който да задължи преработвателите да заделят някакъв минимум от добитата дървесина, която да се насочва към потребление за отопление. Няма такъв запас и всичко отива за технологична преработка или износ. Драмата с т.нар. „енергийна борса“ е още по-безнадеждна. И наистина сме застрашени от каскадна криза. Държавният регулатор държи контрол върху цената на тока за битово потребление, но какво да правят такива стратегически за националната ни сигурност отрасли, каквито са ВиК-та например? А те са вече в такава ситуация. Категоричен съм, че вече е неотложна държавна протективна политика в това, по какъв начин през свободния пазар такива дружества ще получават ток. Стряскащо е да чуя как големи фирми в структурни за икономиката ни отрасли като металургията спират принудително, защото не могат да си купят ток на безумните цени, които им се предлагат свободно“, алармира Генов.
„Ние от БСП имаме вече заявена ясна позиция какво може да има като действащи мерки. Обезпечаване от държавата безплатно на поне 200 киловатчаса електроенергия за социално слабите, а също и преразпределяне на т.нар. свръхпечалби на енергийните производители и търговци - именно в полза на бизнеса и домакинствата, върху чийто гръб са натрупани. Ако не се вземат разумните мерки още сега, а и веднага след като започне новото правителство, можем само да си представим за какво развръзване на крайни цени ще има напролет за всеки и всичко. И ако добавим инфлационния натиск отгоре, тогава нека някой се опита да реши уравнението така, че да оцелеят и домакинства, и бизнеса“, предупреди още Манол Генов.

Main Menu